Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   „Nu suntem pregătiți să propunem…

„Nu suntem pregătiți să propunem propriile condiții de soluționare a conflictului transnistrean, nu este conflictul nostru, este afacerea voastră internă”. Ce scrie presa rusă despre întrevederea lui Kozak cu președinta Sandu

„Kozak a spus că este mulțumit de negocierile cu Sandu” – asta scrie presa rusă, după întrevederea de joi, 11 august, de la Chișinău dintre Dmitrii Kozak, reprezentantul special al președintelui rus, Vladimir Putin și președinta R. Moldova, Maia Sandu.

TASS scrie că șeful adjunct al administrației prezidențiale ruse „a apreciat conversația avută cu președinta Sandu ca fiind constructivă”. În legătură cu discuția despre soluționarea conflictului transnistrean, presa rusă scrie că Kozak i-a comunicat președintei Sandu că partea rusă este gata „să ofere asistență pentru (Moldova și Transnistria) ca să ajungă la un acord, nu mai mult, menționând că partea rusă „nu este pregătită să propună propriile condiții de soluționare a conflictului, declarând că acesta este problema R. Moldova”.

Am discutat întreaga listă de probleme. Conversația a fost foarte constructivă, am fost de acord într-o manieră binevoitoare cu privire la cooperare și la începutul unui dialog la nivel interdepartamental literalmente de mâine cu privire la toate acele probleme care provoacă îngrijorare pentru conducerea Republicii Moldova, cetățeni ai Republicii Moldova și conducerea Federației Ruse”– a spus Kozak, citat de TASS.

„Rusia este gata să ajute Moldova, dar pe o bază reciproc avantajoasă, nu în detrimentul intereselor naționale ale Federației Ruse. Există oportunități uriașe de a ajunge la aceste acorduri. Am văzut asta astăzi pe baza dialogului pe care l-am avut președintele Moldovei”, a mai spus Kozak.

Potrivit acestuia, s-au ajuns la acorduri pe probleme de comerț reciproc, cu privire la ridicarea restricțiilor care au apărut pentru exportatorii ruși. „Am discutat și despre pașii reciproci ai părții ruse în ceea ce privește furnizarea de produse agricole moldovenești pe piața rusă”, a mai spus Kozak.

Tot potrivit sursei citate, Kozak a declarat că „președinta Moldovei a solicitat asistență pentru rezolvarea problemei transnistrene și eliminarea asociată a munițiilor depozitate pe teritoriul republicii nerecunoscute.

De asemenea, suntem interesați de eliminarea acestor muniții, a căror dată de expirare a expirat și nu sunt supuse transportului. Am fost de acord cu această interacțiune”, a spus Kozak. În același timp, el a subliniat că soluționarea transnistreană „este o afacere internă a Moldovei”.

Rusia este pregătită să ofere asistență pentru ca dvs. [Moldova și Transnistria] să ajungeți la un acord, nu mai mult. La fel ca înainte. Nu suntem pregătiți să propunem propriile condiții de soluționare – acesta nu este conflictul nostru, aceasta este afacerea voastră internă”, a rezumat șeful adjunct al administrației prezidențiale a Federației Ruse, relatează TASS.

TASS mai scrie că în 2014, R. Moldova a semnat un acord de asociere cu UE privind stabilirea unei zone de liber schimb. Temându-se de reexportul mărfurilor europene, Rusia a impus taxe și a înăsprit controlul asupra calității produselor moldovenești. Vinul și fructele moldovenești au fost interzise. Din 2016, Rosselkhoznadzor a început să deblocheze treptat aprovizionarea, acestea fiind efectuate sub controlul experților ruși și numai în prezența contractelor cu importatorii din Federația Rusă. În 2019, a fost introdusă temporar o taxă zero pentru o serie de articole de bază, această decizie fiind prelungită în mod regulat.

Șeful-adjunct al administrației Președinției Federației Ruse, Dmitrii Kozak, a ajuns miercuri seara, 11 august, la Chișinău, unde efectuează o vizită de lucru.

Kozak a ajuns pe aeroportul de la Chișinău în jurul orei 17:18 cu un avion al companiei rusești Rossiya Airlines care a decolat la ora 14:09 de pe aeroportul de la Geneva.

Ulterior, reprezentantul special al președintelui rus Vladimir Putin a avut o întrevedere cu președinta R. Moldova, Maia Sandu, la Președinție. Detalii aici