Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Nou schimb de prizonieri între…

Nou schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia: 140 de ucraineni s-au întors acasă

În ultima zi a anului 2022, pe 31 decembrie, Moscova și Kievul au făcut un nou schimb de prizonieri, în urma căruia 140 de militari ucraineni s-au întors acasă. Despre asta a anunțat șeful administrației prezidențiale de la Kiev, Andrei Ermak. În același timp, în Rusia au revenit 82 de militari ruși, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Printre ucrainenii care revin acasă se numără apărători din Mariupol și insula Șerpilor, voluntari ai Apărătorii teritoriale din Slavutici și alți militari ucraineni, a menționat Ermak.

Mai exact, 82 de soldați sunt din Forțele Armate, 15 din cadrul Apărătorii teritoriale, 22 din Garda Națională, 11 din Marina Militară și 10 din cadrul Serviciului Gărzii de Frontieră de Stat.

132 de bărbați și 8 femei, 22 de ofițeri și 118 sergenți și soldați, a mai spus Ermak.

În același timp, Ministerul rus al Apărării a anunțat că 82 de militari ruși au revenit acasă, în cadrul unui nou schimb de prizonieri cu Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. De atunci, sute de sate și orașe din Ucraina au fost distruse de rachetele rușilor, iar sute de mii de oameni au fost nevoiți să-și părăsească casele pentru a se salva din calea războiului.

Statele europene și America au condamnat atacul nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei. UE a aprobat până acum nouă pachete de sancțiuni împotriva Rusiei, care au afectat exporturile, finanțele și alte domenii importante pentru economia rusă.

În al nouălea pachet de sancțiuni, aprobat la începutul lunii decembrie, UE a anunțat despre inițierea procedurii de suspendare a licențelor de difuzare în Europa a canalelor rusești de televiziune NTV/NTV Mir, Russia-1, REN-TV și Pervîi Canal, care promovează propaganda de război a Kremlinului. Decizia a fost luată la aproape 10 luni de război.

„Aceste canale se află sub controlul permanent, direct sau indirect, al conducerii Federației Ruse și au fost utilizate de aceasta pentru acțiunile sale continue și concertate de dezinformare și propagandă de război, care legitimează agresiunea Rusiei și subminează sprijinul pentru Ucraina.

În conformitate cu Carta drepturilor fundamentale, aceste măsuri nu vor împiedica respectivele canale mass-media și personalul acestora să desfășoare alte activități în UE în afara activităților de difuzare, de exemplu cercetare și interviuri”, potrivit Consiliului European.