Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   NATO ar putea doborî rachete…

NATO ar putea doborî rachete rusești în apropiere de frontierele sale

Sursa foto: Ukrinform

NATO ia în considerare posibilitatea de a doborî rachetele ruseşti care se apropie prea mult de frontierele Alianţei Nord-Atlantice, a declarat Ministrul adjunct de externe al Poloniei, Andrzej Szejna, la două zile după ce Polonia a raportat o încălcare a spaţiului său aerian, scrie AFP, citată de Agerpres.

Varşovia a indicat duminică că o rachetă de croazieră rusească lansată în cursul nopţii spre oraşe din vestul Ucrainei a pătruns în spaţiul aerian polonez timp de 39 de secunde.

Ministrul polonez al apărării a declarat că Polonia şi-a activat toate sistemele antiaeriene şi că racheta ar fi fost doborâtă dacă ar fi existat cel mai mic indiciu că se îndreaptă către o ţintă de pe teritoriul polonez.

Marţi, ministrul adjunct polonez de externe Andrzej Szejna a declarat pentru radioul local RMF24 că „diverse concepte sunt analizate în cadrul NATO” de la acest incident, „inclusiv doborârea acestor rachete atunci când sunt foarte aproape de frontierele NATO”, din care Polonia face parte.

„Dar acest lucru se poate face doar cu acordul părţii ucrainene şi ţinând cont de consecinţele internaţionale”, a adăugat Szejna.

Polonia a indicat ulterior că ministrul de externe, Radoslaw Sikorski, a discutat subiectul cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

De la începutul războiului din Ucraina, mai multe rachete și drone rusești au încălcat spațiul aerian moldovenesc și au căzut pe teritoriul R. Moldova, fără să producă victime umane. Primul incident a fost în satul Naslavcea, raionul Ocnița, pe 31 octombrie 2022.

Ulterior, au mai fost găsite rămășițe ale unor rachete lângă orașul Briceni și în satul Larga, raionul Briceni, în satul Hîrbovăț, raionul Anenii Noi, precum și în trei localități din regiunea transnistreană.

Localitățile din R. Moldova în care au fost găsite resturi de rachete sau drone. Infografic ZdG


Pe 11 februarie 2024, în sudul R. Moldova, în satul Etulia, raionul Vulcănești din regiunea autonomă găgăuză, au fost găsite resturi ale unei drone Shahed, cu 50 de kilograme de explozibil. Rămășițele de rachete care au ajuns pe teritoriul R. Moldova au fost distruse în explozii controlate.

Cel mai recent caz a avut loc la 17 februarie 2024 în satul Etulia Nouă, raionul Vulcănești, când la aproximativ 2 kilometri de linia de frontieră moldo-ucraineană au fost depistate fragmente ale unei drone similare cu Geran-2.

De asemenea, timp de doi ani, mai multe rachete de croazieră au traversat spațiul aerian al R. Moldova.