Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Muncitorii panamezi au organizat o…

Muncitorii panamezi au organizat o acțiune de protest în fața ambasadei ruse, aflate în construcție

Construcția Ambasadei Federației Ruse în Panama a provocat un val de proteste din partea localnicilor din zona Albrook Mall din Ciudad de Panama, scrie Novaya gazeta. Motivul protestelor este încălcarea drepturilor muncitorilor.

În cea mai mare acțiune de protest împotriva încălcării drepturilor muncitorilor panamezi, care a avut loc pe 15 mai, au participat aproximativ douăzeci de localnici. Ei au incendiat deșeuri de construcție lângă clădirea ambasadei ruse, aflate în construcție.

Construcția Ambasadei Federației Ruse. Foto: Británico Julio Quesada, pentru „Novaya gazeta”

Doi muncitori ruși au stins focul și apoi i-au stropit cu apă și pe participanții la acțiunea de protest.

Incendierea deșeurilor de construcție la Ambasada Federației Ruse. Foto: Británico Julio Quesada, pentru „Novaya gazeta”

Postul local de televiziune NEXtv Canal 21 a transmis un reportaj de la locul protestului, care suprinde momentul când unul dintre participanții panamezi aruncă o piatră în direcția muncitorilor ruși. În pofida incidentului, nu s-a ajuns la confruntări directe. Poliția nu a fost solicitată la locul incidentului.

Despre problemele de la „construcția ilegală” a ambasadei ruse a vorbit deschis și inginerul Ditimo Patino. Firma de construcție îi este datoare cu 25 de mii de dolari, destinați pentru angajarea echipei de muncitori.

Scandalul în jurul construcției ambasadei ruse în Panama a început în noiembrie 2017, când a devenit cunoscut faptul că în timpul lucrărilor de construcție a obiectului au murit cel puțin doi muncitori ruși. Potrivit sursei, Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a încheiat contract de executare a lucrărilor cu compania „Ремстрой-Алексс”, coproprietari ai căreia sunt Oleg și Vladimir Cekalin. Firma de construcție a trimis muncitori ruși să ridice clădirea Ambasadei Rusiei în Panama, prezentându-i drept turiști.

Potrivit ziarului Novaya gazeta, pentru doi muncitori (turiști), călătoria s-a încheiat fatal. În plus, muncitorii se confruntă cu diferite boli și întârzieri de salariu.

Inițial, construcția ambasadei trebuia să fie finalizată până în 2008. Lucrările au fost prelungite până în anul 2015. Construcția continuă în pofida faptului că, conform legii, lucrările au fost suspendate încă în august 2017, când municipalitatea a luat această decizie, motivând hotărârea prin faptul, că o schimbare în planul de construcție a obiectului nu a fost coordonată cu departamentul tehnic.

Sursa: Novaya gazeta