Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Panama Papers: O investigație globală

Panama Papers: O investigație globală

International Consortium of Investigative Journalists și publicația germană Süddeutsche Zeitung, instituție media ce a obținut documentele au publict, duminică seara, informații despre mai mult de 200 de mii de companii din zone offshore. Documentele care stau la baza acestor dezvăluiri aparțin firmei de avocatură Mossack Fonseca, cu sediul central în Panama și cu filiale în peste 35 de țări. Aceasta oferă servicii de înregistrare a firmelor off-shore în mai multe zone din lume.

Din primele informații analizate și publicate, în zone off-shore s-au ascuns politicienri celebri. Printre ei, președintele ucrainean, Petro Poroșenco în timp ce-și exercita mandatul, apropiați ai președintelui rus, Vladimir Putin, cel mai bun fotbalist din lume, Lionel Messi, fostul șef al UEFA, Michel Platini, dar și alți oficiali de rang înalt, inclusiv din Asia, Arabia Saudită sau Iraq (premierul pakistanez Nawaz Sharif, fostul șef al executivului de la Kiev, Pavlo Lazarenko, premierul islandez, Sigmundur David Gunnlaugsson, regele Salman al Arabiei Saudite, președintele argentinian Mauricio Macri sau fostul premier irakian Ayad Allawi)

nume mdPrintre numele vizate în documente sunt și mai mulți cetățeni ai R. Moldova.

O parte din ei sunt oameni cunoscuți pentru afacerile pe care le au și au ajuns și în atenția opiniei publice anterior: Anatol Stati sau Victor Bostan (directorul Purcari), dar și persoane numele cărora, la prima vedere, nu spun mare lucru, inclusiv persoane care, dețin și cetățenia R. Moldova, însă nu sunt originari din această zonă.

Vedeți aici cetățeni ai R. Moldova, conectați la zone off-shore.

ZdG va analiza informațiile disponibile și va reveni cu o sinteză în ediția tipărită de joi, 7 aprilie 2016.