Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Miniștrii de externe din statele…

Miniștrii de externe din statele membre NATO se vor întâlni într-o ședință de urgență pentru a discuta despre situația din Ucraina

Sursa foto: Reuters

Miniștrii de externe din statele membre NATO se vor întâlni săptămâna aceasta, într-o ședință de urgență, pentru a evalua situația din Ucraina și viitoarele discuții cu Rusia, notează Associated Press.

Reuniunea extraordinară a membrilor alianței va avea loc online și se va discuta despre consolidarea de către Rusia a forțelor în apropierea de granița cu Ucraina, având drept scop atenuarea tensiunilor dintre Rusia și Ucraina.

Recent, președintele SUA, Joe Biden, l-a avertizat pe omologul său rus, Vladimir Putin, că Washington ar putea impune noi sancțiuni Moscovei dacă aceasta va întreprinde „acțiuni militare împotriva Ucrainei”. Putin a răspuns că o astfel de mișcare a SUA ar putea duce la o ruptură completă a legăturilor dintre națiuni.

Putin și Biden au comunicat de două ori în ultima lună, înainte de discuțiile programate între înalți oficiali americani și ruși pe 9 și 10 ianuarie la Geneva. Aceste discuții vor fi urmate de o reuniune Rusia-NATO pe 12 ianuarie și de negocieri în cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, la Viena, pe 13 ianuarie.

Președintele SUA, Joe Biden, l-a asigurat duminică, 2 ianuarie, pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelensky, că răspunsul SUA și al aliaților săi „va fi decisiv dacă Rusia va invada Ucraina”, notează CNN.