Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Miniștrii de externe ai statelor…

Miniștrii de externe ai statelor G7 vor discuta despre securitatea alimentară și situația R. Moldova în contextul războiului din Ucraina: „Țara a fost slăbită din cauza războiului”

Miniștrii de externe ai statelor G7 se întâlnesc vineri, 13 mai, în Germania. Pe agenda discuțiilor se află securitatea alimentară și situația R. Moldova, în contextul războiul din Ucraina. Miniștrii de Externe se declară preocupați că războiul dintre Rusia și Ucraina amenință să destabilizeze R. Moldova, scrie Reuters.

Întâlnirea anuală, care are loc în localitatea Weissenhaus, Germania, reunește diplomați de top din Marea Britanie, Canada, Germania, Italia, Franța, Japonia, Statele Unite, Uniunea Europeană, dar și șefii diplomațiilor din Ucraina și R. Moldova.

Securitatea alimentară

Războiul din Ucraina a dus la creșterea prețurilor pe plan global la cereale, ulei alimentar, combustibil și îngrășăminte, iar agențiile Națiunilor Unite avertizând că majorarea prețurilor va agrava o criză alimentară în special în Africa.

Invazia rusă din Ucraina a perturbat transportul de mărfuri pe Marea Neagră, o rută majoră pentru cereale şi alte mărfuri, sugrumând exporturile din Ucraina şi Rusia.

Situația R. Moldova în contextul războiului

Reprezentanții G7 vor urmări să liniștească R. Moldova, țară care se învecinează cu Ucraina și care luptă să facă față fluxului de refugiați, în timp ce mai multe incidente care au avut loc în ultimele săptămâni în regiunea transnistreană au provocat temeri pe plan internațional că războiul Rusiei în Ucraina s-ar putea extinde peste graniță.

„Țara a fost slăbită din cauza războiului… așa că trebuie să ne confirmăm sprijinul pentru Moldova”, a declarat reporterilor o sursă diplomatică franceză.

Șeful diplomației R. Moldova Nicu Popescu va conduce delegația R. Moldova la reuniunea miniștrilor de externe ai statelor G7 care va avea loc în perioada 12 – 14 mai în localitatea Weissenhaus, Germania.

Întâlnirea miniştrilor de externe din G7 se încheie sâmbătă.