Miniștrii de externe ai statelor G7 vor discuta despre securitatea alimentară și situația R. Moldova în contextul războiului din Ucraina: „Țara a fost slăbită din cauza războiului”
Miniștrii de externe ai statelor G7 se întâlnesc vineri, 13 mai, în Germania. Pe agenda discuțiilor se află securitatea alimentară și situația R. Moldova, în contextul războiul din Ucraina. Miniștrii de Externe se declară preocupați că războiul dintre Rusia și Ucraina amenință să destabilizeze R. Moldova, scrie Reuters.
Întâlnirea anuală, care are loc în localitatea Weissenhaus, Germania, reunește diplomați de top din Marea Britanie, Canada, Germania, Italia, Franța, Japonia, Statele Unite, Uniunea Europeană, dar și șefii diplomațiilor din Ucraina și R. Moldova.
Securitatea alimentară
Războiul din Ucraina a dus la creșterea prețurilor pe plan global la cereale, ulei alimentar, combustibil și îngrășăminte, iar agențiile Națiunilor Unite avertizând că majorarea prețurilor va agrava o criză alimentară în special în Africa.
Invazia rusă din Ucraina a perturbat transportul de mărfuri pe Marea Neagră, o rută majoră pentru cereale şi alte mărfuri, sugrumând exporturile din Ucraina şi Rusia.
Situația R. Moldova în contextul războiului
Reprezentanții G7 vor urmări să liniștească R. Moldova, țară care se învecinează cu Ucraina și care luptă să facă față fluxului de refugiați, în timp ce mai multe incidente care au avut loc în ultimele săptămâni în regiunea transnistreană au provocat temeri pe plan internațional că războiul Rusiei în Ucraina s-ar putea extinde peste graniță.
„Țara a fost slăbită din cauza războiului… așa că trebuie să ne confirmăm sprijinul pentru Moldova”, a declarat reporterilor o sursă diplomatică franceză.
Șeful diplomației R. Moldova Nicu Popescu va conduce delegația R. Moldova la reuniunea miniștrilor de externe ai statelor G7 care va avea loc în perioada 12 – 14 mai în localitatea Weissenhaus, Germania.
Întâlnirea miniştrilor de externe din G7 se încheie sâmbătă.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.