Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ministerul de Externe rus avertizează…

Ministerul de Externe rus avertizează Chișinăul „să nu repete experiența tristă a Kievului” prin apropierea de NATO

Viceministru al Externelor, Mihail Galuzin, a declarat pentru RIA Novosti că „intensificarea cooperării dintre Chișinău și țările NATO în sfera militară și tehnico-militară este un factor care subminează într-o măsură mare securitatea Moldovei însăși”, informează portalul de știri Biziday.

„După cum arată experiența, pomparea nesăbuită a unei țări cu arme occidentale sau desfășurarea de Contingentele NATO pe teritoriul său nu îi adaugă deloc securitatea și suveranitatea, ci, dimpotrivă, o apropie de o catastrofă”, menționează Galuzin.

Reprezentantul ministerului rus de Externe a condamnat „pomparea nesăbuită a Moldovei cu arme occidentale” și a cerut Chișinăului „să nu repete experiența tristă a Kievului”.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova, Nicu Popescu, a declarat anterior că țara se află într-o situație de securitate foarte dificilă, așa că trebuie să-și consolideze potențialul de apărare. Chişinăul mizează pe activarea cooperării militare cu Germania, România şi Franţa.

Anterior, la data de 8 decembrie, într-un comunicat oficial al NATO, adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, s-a referit la războiul Rusiei împotriva Ucrainei drept „cea mai mare provocare pentru securitatea noastră din ultimele decenii”.

Secretarul general adjunct a vorbit despre eforturile continue ale NATO de a sprijini Ucraina, de a proteja aliații și de a sprijini partenerii sub presiunea Rusiei, inclusiv Moldova.

Secretarul general adjunct a subliniat, de asemenea, că, la reuniunea ministerială a NATO de la București, Aliații au discutat despre sprijinul personalizat al NATO pentru Moldova, inclusiv sprijinul suplimentar pentru consolidarea capacităților, reforme și formare pentru îmbunătățirea instituțiilor de securitate și apărare.

R. Moldova a fost reprezentată la întâlnire de ministrul Nicu Popescu – pentru prima dată când un ministru de externe al R. Moldova a participat la o ședință ministerială NATO.

„În contextul actual de securitate, parteneriatul nostru este și mai important”, a conchis domnul Geoană. „Pentru că parteneriatul nostru vă ajută să vă faceți mai siguri, ceea ce, la rândul său, ne face pe toți mai siguri – astăzi și pentru generațiile viitoare.”