Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ministerul britanic al Apărării: Înaintarea…

Ministerul britanic al Apărării: Înaintarea trupelor ruse spre Kiev a fost încetinită de probleme logistice și de rezistența ucraineană

Ministerul britanic al Apărării a publicat vineri, 25 martie, raportul cu privire la situația războiului din Ucraina. Conform raportului, trupele ruse încă încearcă să ocolească Nikolayev spre vest, spre Odesa, dar avansul lor este încetinit de problemele logistice și de rezistența ucraineană.

Principalele concluzii:

  • Contraatacurile ucrainene și forțele ruse care se retrag pe liniile de aprovizionare supraîntinse, au permis Ucrainei să reocupe orașe și poziții defensive de până la 35 de kilometri est de Kiev.
  • Este probabil ca forțele ucrainene să continue să încerce să împingă forțele rusești înapoi de-a lungul axei nord-vestice de la Kiev spre aerodromul Hostomel.
  • În sudul Ucrainei, forțele rusești continuă să încerce să ocolească Nikolaev în timp ce încearcă să se îndrepte spre vest, spre Odesa, progresul lor fiind încetinit de probleme logistice și de rezistența ucraineană.

În a 30-a zi de război, Ucraina continuă să respingă atacurile ruse. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi președintele SUA, Joe Biden, au condamnat, cu ocazia summitului de
la Bruxelles, războiul „nejustificat şi neprovocat” lansat de Rusia împotriva Ucrainei şi au pledat pentru intensificarea cooperării transatlantice
Adresându-se liderilor G7, președintele ucrainean Volodimir Zelensky a îndemnat națiunile membre să ia măsuri mai puternice, inclusiv un „embargo total” asupra comerțului cu Rusia.

Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.

LIVE TEXT/ A 30-a zi de război în Ucraina