Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Miliardarul și ex-premierul Georgiei, Bidzina…

Miliardarul și ex-premierul Georgiei, Bidzina Ivanishvili, revine în politică

Miliardarul Bidzina Ivanishvili, numit „conducătorul din umbră” al Georgiei, revine în politică și va conduce partidul de guvernământ, relatează jam-news.net.

Cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale din Georgia, care vor avea loc în luna octombrie 2018, Bidzina Ivanishvili, fostul premier al Georgiei (în anii 2012-2013,) a decis să revină în politică și să fie liderul partidului „Visul georgian – Georgia democrată”. Anunțul a fost făcut ieri, 26 aprilie, de către actualul premier Ghiorghi Kvirikașvili. Potrivit lui, anume el a fost cel care l-a rugat pe fostul premier să revină în politică, iar Ivanishvili a acceptat.

Ghiorghi Kvirikașvili, foto: RIA Novosti

„Este nevoie să facem partidul „Visul georgian” mai puternic. Pentru noi, este foarte important să rămânem în unanimitate în ceea ce privește problemele fundamentale ale statului. Este clar pentru toți cât de important este fondatorul, dl Ivanishvili, pentru echipa noastră. Vreau să vă anunț că l-am rugat să vină în fruntea partidului. Mă bucur că el a acceptat această propunere”, a declarat Ghiorghi Kvirikașvili, premierul Georgiei, în cadrul unui briefing organizat după întâlnirea majorității parlamentare.

Bidzina Ivanishvili este un influent om de afaceri georgian, apropiat Kremlinului, care controlează, din culise, puterea la Tbilisi, Georgia.  La alegerile parlamentare din 2012, el și partidul său a învins partidul condus de Mihail Saakashvili.  După ce a câștigat alegerile, Ivanishvili a devenit prim-ministru, însă, în toamna anului 2013 a demisionat voluntar și, așa cum a spus chiar el, s-a mutat în „sectorul civil”. După demisie, Ivanishvili nu a deținut nicio funcție publică. Însă, în anul 2016 a participat activ la campania pre-electorală a partidului său și a organizat mai multe conferințe de presă.

Cu toate acestea, majoritatea georgienilor susțin că Ivanishvili a rămas conducăroul neoficial al statului, iar majoritatea parlamentară ia decizii doar cu acordul lui.

Partidul „Visul georgian” încă nu și-a anunțat candidatul pentru alegerile prezidențiale.

Sursa foto: Reuters