Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Mii de persoane din Georgia…

Mii de persoane din Georgia au manifestat împotriva unui proiect de lege. 14 protestatari, reținuți

Sursa foto: Reuters

Mii de persoane au protestat luni, 15 aprilie, față de Legea privind agenții străini. Manifestațiile au avut loc în fața clădirii parlamentului georgian la Tbilisi, Georgia. Protestatarii au mărșăluit pe străzi cu steaguri europene și georgiene, ținând în mâini pancarte cu diverse mesaje, scrie Novaya Gazeta Europe.

Ministerul de Interne al Georgiei a precizat că 14 protestatari au fost reținuți pentru încălcarea ordinii publice, iar un ofițer de poliție a avut nevoie de îngrijiri medicale, conform Reuters.

„Sper că vom insista suficient de mult pentru a scoate această lege din parlament. Dar dacă nu o fac, cred că trebuie să insistăm suficient de mult pentru a scăpa de acest guvern”, a declarat un activist în vârstă de 24 de ani.

Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili a scris într-o postare pe Facebook: „Este timpul să ne unim și să atacăm”.

Proiectul de lege a fost elaborat de partidul de guvernământ din Georgia „Visul Georgian”. Textul noului proiect de lege este aproape identic cu documentul care a fost supus spre examinare anul trecut. Singura diferență este că, de data aceasta, termenul „agent străin” a fost înlocuit cu „organizație care desfășoară activități în interesul unui stat străin”.

„Singura noastră greșeală de anul trecut au fost problemele de comunicare. Acestea pot fi deficiențele mele personale”, a comentat secretarul executiv al formațiunii politice.

Proiectul de lege a tensionat relațiile cu țările europene și cu Statele Unite, care se opun adoptării sale. Uniunea Europeană, care a acordat Georgiei statutul de țară candidată în decembrie, a declarat că această măsură este incompatibilă cu valorile blocului.

Reprezentanții partidului de guvernământ spun că doresc ca țara lor să adere la UE și la NATO, chiar dacă au aprofundat legăturile cu Rusia. Aceștia susțin că proiectul de lege este necesar pentru a combate ceea ce numesc „valori pseudo-liberale” impuse de străini și pentru a promova transparența.