Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Mai multe industrii din Germania…

Mai multe industrii din Germania s-ar putea prăbuși din cauza lipsei aprovizionării cu gaze naturale din Rusia

Întregi sectoare industriale din Germania s-ar putea prăbuși din cauza reducerii livrărilor de gaze naturale din Rusia, spune Iasmin Fahimi, președinte al Confederației Germane a Sindicatelor, scrie Business Insider.

„Întregi industrii sunt în pericol să se prăbușească definitiv din cauza lipsei de gaz: aluminiul, sticlă, industria chimică”, a spus Fahimi pentru Bild am Sonntag. „O astfel de prăbușire ar avea consecințe uriașe pentru întreaga economie și pentru locurile de muncă din Germania”.

Industria chimică, în care lucrează 346.000 de persoane, este al treilea cel mai mare sector industrial din Germania, potrivit agenției de promovare a investițiilor Germany Trade & Invest.

Germania, cea mai mare economie din Europa, este dependentă de gazele naturale rusești livrate prin conducte care se ridică la 35% din importurile de combustibili ale țării. Gigantul industrial importă aproape tot gazul natural de care are nevoie și care reprezintă un sfert din totalul de energie folosită de Germania, potrivit ministrului economiei Robert Habeck.

Criza energetică prin care trec germanii a împins deja inflația la un nivel record și pune în pericol stabilitatea socială, a spus Fahimi pentru Bild am Sonntag.

Gazprom a redus deja fluxul de gaze naturale care circulă prin gazoductul Nord Stream 1 în proporție de 60% față de volumul care intra luna trecută în Germania. Rusia a dat vina pentru această situație pe lipsa echipamentului care a rămas blocat în Canada din cauza sancțiunilor.

Potrivit sursei citate, Berlinul se teme că situația ar putea deveni și mai gravă după ce lucrările de mentenanță a gazoductului, programate pentru perioada 11-21 iulie, se vor încheia. Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat săptămâna trecută că fluxurile de gaze naturale ar putea să nu se reia după lucrările programate, ceea ce, la rândul său, ar avea un impact asupra stocării combustibilului înainte de iarna, când cererea crește.

„Nu avem de-a face cu decizii pripite, ci cu un război economic, complet rațional și foarte clar”, a spus sâmbătă Habeck, potrivit Bloomberg.

Germania a intrat de acum două săptămâni în faza a doua a planului de urgență pentru gaze naturale, care aduce şi mai aproape ţara de măsura raţionalizării.

Conform planului de urgență al Germaniei, industria ar fi prima în linie pentru reduceri de aprovizionare. Mișcarea ar putea devasta economia și poate duce la pierderi de locuri de muncă, au spus liderii de afaceri și sindicatele din Germania.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a spus că raționalizarea gazelor naturale va afecta probabil mai întâi fabricile care nu sunt conectate la rețelele rezidențiale, potrivit Bloomberg.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. De atunci, sute de orașe din sudul și estul Ucrainei au fost distruse, iar mii de oameni au fost nevoiți să fugă din calea războiului.

Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse. Au urmat șase pachete de sancțiuni din partea UE față de companii și persoane apropiate Kremlinului.

LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 131.