Trump, întrebat dacă îl mai consideră pe Zelenski dictator: „Am spus eu asta? Nu-mi vine să cred”. Război în Ucraina, ziua 1100

UPDATE 22:20 Președintele american Donald Trump a minimalizat joi, 27 februarie, afirmațiile sale de săptămâna trecută când l-a catalogat pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski drept un „dictator”, transmite Hotnews.ro.
„Am spus eu asta?”, a răspuns președintele american unei întrebări adresate de jurnaliști, la Casa Albă, unde Trump l-a primit joi pe prim-ministrul Marii Britanii, Keir Starmer.
„Nu pot să cred că am spus asta. Următoarea întrebare”, a continuat Donald Trump, afirmând apoi că are „relații foarte bune” cu Volodimir Zelenski, pe care îl va primi vineri, 28 februarie, la Washington pentru a semna acordul convenit asupra resurselor minerale ucrainene.
Reporter: Do you still think that President Zelensky is a dictator?
— Republicans against Trump (@RpsAgainstTrump) February 27, 2025
Trump: “Did I say that? I can't believe I said that"
(yes, he did, more than once) pic.twitter.com/QcnGOpOKJG
În urmă cu o săptămână, Donald Trump a lansat un atac virulent la adresa lui Volodimir Zelenski, președintele american numindu-l pe omologul ucrainean „un comediant cu un succes modest” și „un dictator fără alegeri”, care a ales războiul cu Rusia — o escaladare fără precedent în plin proces de negociere a încheierii războiului, discuții pe care SUA le poartă cu Rusia, în lipsa Ucrainei.
Ulterior, Trump și-a continuat criticile sale la adresa liderului de la Kiev, afirmând că „nu crede că este foarte important” ca Zelenski să ia parte la negocierile de pace.
UPDATE 20:50 SUA au prelungit cu încă un an sancțiunile impuse Rusiei în urma invaziei sale în Ucraina. Decretul relevant va intra în vigoare de vineri, 28 februarie, scrie hromadske.ua.
Acest lucru este menționat într-un document al Casei Albe care a fost depus la Registrul Federal al SUA.
Decretul spune că politica Rusiei împotriva Ucrainei „subminează procesele democratice, îi amenință pacea, securitatea, stabilitatea, suveranitatea și integritatea teritorială”.
Anterior, secretarul de stat american Marco Rubio a declarat că Washingtonul nu va ridica sancțiunile împotriva Rusiei cel puțin până când nu se va ajunge la un acord privind încetarea războiului din Ucraina.
În același timp, secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a sugerat că problema ajustării sancțiunilor împotriva Rusiei ar putea fi luată în considerare în timpul negocierilor.
UPDATE 17:45 Trupele ruse au atacat din nou orașul Kosteantînivka din regiunea Donețk cu sisteme de lansare de rachete „Smerch” și cu artilerie. Un bărbat a fost ucis, iar cel puțin patru persoane au fost rănite, potrivit autorităților locale.
Potrivit procurorilor, inițial, forțele ruse au bombardat Kosteantînivka cu artilerie cu țeavă. În urma atacului, un bărbat de 32 de ani a fost ucis în propria casă.
La scurt timp, aceștia au lansat încă două atacuri cu „Smerch”-uri, lovind un cartier rezidențial. Trei bărbați, în vârstă de 48, 62 și 70 de ani, precum și o pensionară de 82 de ani au suferit traumatisme, răni de schije și contuzii. Starea unuia dintre răniți este evaluată de medici ca fiind de gravitate medie.
Rusia susține că a recucerit un sat la nord de Sudja, în regiunea Kursk
UPDATE 15:52 Trupele ruse susțin că ar fi recapturat satul Nikolski din regiunea Kursk, aflat la aproximativ 42 de kilometri la nord de orașul Sudja, ocupat de Ucraina, a anunțat Ministerul Apărării al Rusiei pe 27 februarie, citat de The Kyiv Independent.
Ucraina a lansat incursiunea în regiunea Kursk în august 2024. După șase luni de lupte, trupele ruse au recâștigat controlul asupra a aproximativ 64% din teritoriul regiunii, a declarat, la începutul lunii februarie, generalul Serghei Rudski, ofițer al Statului Major rus.
Ministerul Apărării de la Moscova susține că forțele sale continuă să avanseze și să împingă trupele ucrainene în afara teritoriilor ocupate. Kievul nu a comentat pierderea unor așezări în regiunea Kursk.
Potrivit lui Rudski, soldații ucraineni controlează aproximativ 500 de kilometri pătrați din cei 1 268 de kilometri pătrați capturați inițial de Kiev.
Pierderile Rusiei în regiunea Kursk au ajuns la aproape 40de mii de soldați, dintre care peste 16 mii au fost uciși, a raportat Statul Major al Ucrainei pe 6 februarie. Alte 909 persoane ar fi fost luate prizonieri de război.
Ucraina va primi 730 de milioane de dolari pentru echipamente de deminare din partea partenerilor până în 2034
UPDATE 12:19 Partenerii occidentali ai Ucrainei plănuiesc să aloce 732 de milioane de dolari pentru achiziționarea de echipamente de deminare pentru Kiev până în 2034, a anunțat Ministerul Apărării al Ucrainei, citat de The Kyiv Independent.
Peste 139 300 de kilometri pătrați din teritoriul Ucrainei sunt potențial contaminați cu explozivi în urma războiului, iar eforturile de curățare sunt estimate să dureze mai mult de un deceniu și să coste 35 de miliarde de dolari, conform Ministerului Economiei.
Anunțul a fost făcut după a 11-a reuniune a Coaliției de deminare pentru Ucraina, care a implicat 15 țări și a avut loc la Vilnius.
Participanții au prioritizat achiziționarea de echipamente și arme pentru 2025, cu un buget de 130 de milioane de euro. Până acum, au fost deja colectată suma de 53 de milioane de dolari.
Ucraina și Lituania intenționează, de asemenea, să creeze grupuri de lucru pentru a studia inovațiile, inclusiv utilizarea dronelor și inteligenței artificiale în acțiunile de deminare.
Ucraina rămâne cea mai minată țară din lume. Peste 399 de civili au fost uciși, iar 915 au fost răniți de mine de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, conform observatorilor ONU.
Coreea de Nord a desfășurat trupe suplimentare în Kursk
UPDATE 10:13 Serviciul Național de Informații al Coreei de Sud a aflat că Coreea de Nord a desfășurat trupe suplimentare în Rusia, informează KBS și Newsis, citat de Hromadske. Conform informațiilor de la serviciile de informații, militarii nord-coreeni s-au întors pe linia frontului din regiunea Kursk după aproximativ „o lună de liniște”.
Numărul exact al soldaților nord-coreeni aduși în Rusia nu a fost încă stabilit.
Aceasta este a doua trimitere de trupe din octombrie 2024. Un oficial militar din Seul a declarat pentru KBS că, de data aceasta, Coreea de Nord „pare să fi trimis mai mult de o mie de militari”.
La sfârșitul lunii ianuarie, ziarul New York Times scria că soldații nord-coreeni nu au mai fost văzuți pe linia de confruntare de aproximativ două săptămâni, dar că aceștia ar putea reveni pe frontul din regiunea Kursk. Ulterior, Serviciile de informații ale Coreei de Sud au confirmat retragerea trupelor.
Între timp, șeful Direcției Principale de Informații al Ministerului Apărării, Kiril Budanov, a negat acest lucru. Acesta a afirmat că trupele nord-coreene continuă să lupte pe linia frontului din regiunea Kursk, deși „activitatea lor a scăzut din cauza pierderilor”.
În luna februarie, președintele Volodîmîr Zelenski a declarat că Rusia a adus din nou soldați din Coreea de Nord pentru lupte în regiunea Kursk.
166 de drone asupra Ucrainei
UPDATE 10:05 Forțele ruse au lansat, în noaptea de 27 februarie, 166 de drone de atac de tip „Shahed” și drone imitatoare asupra Ucrainei. Apărătorii ucraineni au doborât mai mult de jumătate dintre acestea, conform Forțele Aeriene ale Ucrainei.
Până la ora 09:00, au fost confirmate doborârea a 90 de „Shahed”-uri și alte tipuri de drone în regiunile Harkiv, Poltava, Sumî, Kiev, Cernigov, Cerkasî, Vinnița, Hmelnîțkîi, Kirovohrad, Mîkolaiv și Odessa.
Trump susține că Ucraina va trebui să renunțe la aderarea la NATO
UPDATE 8:00 Președintele SUA, Donald Trump, a declarat că Ucraina va trebui să renunțe la aderarea la NATO ca parte a unui acord pentru încheierea războiului. Totodată, acesta a subliniat că și liderul rus, Vladimir Putin, va trebui să facă concesii. Trump a făcut aceste declarații în cadrul unei ședințe a cabinetului de miniștri al SUA, desfășurată pe 26 februarie, relatează Hromadske.
Potrivit președintelui american, intenția Ucrainei de a adera la NATO a fost motivul declanșării conflictului. De asemenea, acesta a adăugat că Statele Unite vor încerca să negocieze un „acord bun” pentru Ucraina, astfel încât țara să-și recupereze „cât mai mult posibil din teritoriile pierdute”.
În plus, Trump a afirmat că și Rusia va trebui să facă „anumite concesii”, însă nu a oferit detalii despre acestea. În același timp, șeful de stat american l-a descris pe Putin drept un „om foarte inteligent și viclean”, care nu avea intenția de a pune capăt războiului.
Trump a reiterat că, dacă el nu ar fi fost ales președinte, Rusia și-ar fi continuat acțiunile militare cu scopul de a ocupa întreaga Ucraină.
Anterior, președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, a subliniat că, dacă Ucraina nu va deveni membră a NATO, va fi necesară „construirea propriului NATO”.