Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Kremlinul face apel la ONU…

Kremlinul face apel la ONU și OSCE, după ce SIS a cerut blocarea a 31 de site-uri „care alterează spațiul informațional”, dintre care 21 fiind gestionate de Rusia

Sursa foto: RIA Novosti

Comisara rusă pentru drepturile omului, Tatiana Moskalkova, a făcut apel la raportoarea specială a ONU pentru promovarea și protecția dreptului la libertatea de exprimare, Irene Khan, și la reprezentanta OSCE pentru libertatea presei, Teresa Ribeiro, „pentru a împiedica politicile de cenzură a presei” din R. Moldova, scrie RIA Novosti, agenție de presă afiliată Kremlinului.

Apelul rușilor vine după ce Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis luni, 30 octombrie, să suspende licențele a șase posturi de televiziune afiliate oligarhilor fugari Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. Este vorba despre Orizont TV, ITV, Prime, Publika TV, Canal 2 și Canal 3. Anunțul a fost făcut de șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, în cadrul unui briefing de presă susținut luni, 30 octombrie. Oficialul a declarat că aceste posturi TV își realizează activitatea cu „multiple încălcări ale legislației”, constatate de către Consiliul Audiovizualului (CA), dar și de SIS.

Totodată, șeful SIS, Alexandru Musteața, a anunțat că a semnat un ordin pentru blocarea a 31 de pagini web, „dintre care 21 sunt direct gestionate de către Federația Rusă”.

Decizia CSE de a suspenda licențele a 6 posturi de televiziune a trezit reacții diferite din partea experților media. Astfel, un grup de ONG-uri își exprimă îngrijorarea în raport cu hotărârea luată și cere autorităților să comunice „neîntârziat” argumentele și probele ce au stat la baza acesteia.