Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Kremlinul afirmă că aderarea Ucrainei…

Kremlinul afirmă că aderarea Ucrainei la NATO ar fi „o linie roșie”

Foto: ukrgate.com

Kremlinul a declarat joi, 17 iunie, că aderarea Ucrainei la NATO va fi o „linie roșie” pentru Moscova și că Rusia este îngrijorată că Kievului i s-ar putea acorda într-o bună zi statutul de membru al Organizației Tratatului Nord-Atlantic (NATO), scrie Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a făcut aceste declarații la o zi după ce președintele american Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin au purtat discuții în cadrul summit-ului la Geneva. Peskov a declarat că summitul a fost pozitiv în general.

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a declarat luni că dorește un „da” sau „nu” clar de la Biden cu privire la acordarea Ucrainei la NATO.

În context, Joe Biden a spus că Ucraina trebuie să elimine corupția și să îndeplinească alte criterii înainte ca aceasta să poată adera.

Peskov a spus că Moscova urmărește îndeaproape situația.

„Este un lucru pe care îl urmărim foarte atent și este într-adevăr o linie roșie pentru noi – în ceea ce privește perspectiva aderării Ucrainei la NATO”, a declarat Peskov pentru postul de radio Ekho Moskvy.

„Desigur, acest lucru (aderarea Ucrainei la NATO) ne ridică îngrijorările”, a menționat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Peskov a spus că Moscova și Washington au convenit la summitul de la Geneva că trebuie să poarte discuții despre controlul armelor cât mai curând posibil.

Biden și Putin au convenit la summit să înceapă negocieri regulate pentru a încerca să pună bazele pentru viitoarele acorduri de control al armelor și măsuri de reducere a riscurilor. Vice-ministrul de externe al Rusiei a declarat joi mai devreme că Moscova se așteaptă ca acele discuții cu Washington să înceapă în câteva săptămâni.

Citește și: