Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Prima întâlnire oficială între…

VIDEO Prima întâlnire oficială între Putin și Biden, la Geneva: Negocierile s-au desfășurat cu ușile închise

Foto: Profimedia Images

Președintele SUA, Joe Biden și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, s-au întâlnit miercuri, 16 iunie, pentru prima dată în cadrul summit-ului la Geneva, care are loc într-o vilă elvețiană. Acesta este primul summit ruso-american de la întâlnirea dintre Vladimir Putin și Donald Trump la Helsinki, în iulie 2018.

La începutul întâlnirii, Putin i-a mulțumit lui Biden pentru prezenţă şi şi-a exprimat speranţa unei întâlniri „productive”. În același timp, Joe Biden a declarat că speră să discute cu Putin despre o potențială cooperare și dezacorduri. După două ore, negocierile dintre Putin și Biden, care s-au desfășurat într-un format restrâns și cu ușile închise s-au încheiat.

La Vila La Grange, liderul rus a fost întâmpinat de Președintele Elveției Guy Parmelin, apoi președintele SUA, Joe Biden și-a făcut prezența și ulterior toți trei au făcut o fotografie comună.

Reprezentanții mass-media evaluează perspectivele summitului Rusia-SUA în mod realist: sunt unanimi în opinia și susțin că este puțin probabil ca întâlnirea să ducă la o schimbare de poziții. Principalul lucru este acum să menținem un dialog, cu greu merită să așteptăm decizii concrete – aceasta este opinia majorității jurnaliștilor intervievați de TASS prezenți la summit.

Potrivit presei, întâlnirea oficială între cei doi lideri are loc în momentul în care relațiile dintre Rusia și SUA au ajuns la un punct critic. Experții speră că summitul poate contribui la stabilirea unor limite în relația tensionată dintre cele mai mari puteri nucleare din lume, transmite foreignpolicy.

Jurnaliștii de la BBC scriu că Joe Biden a ajuns marți pe aeroportul din Geneva, Elveția, unde şi-a reafirmat voinţa de a reda forţă relaţiei transatlantice şi de a transmite un mesaj clar Moscovei.

Tensiunile dintre Moscova și Washington au crescut precipitat în ultimii ani din cauza atacurilor cibernetice, a războiului din Ucraina, a gazoductului Nord Stream 2, a utilizării de către Rusia a agentului nervos letal Novichok pentru a încerca să-și scoată dușmanii și a dezinformării și a interferențelor electorale. Legăturile diplomatice s-au destrămat printr-o serie de expulzări diplomatice, care la începutul acestui an, ambele țări și-au reamintit ambasadorii pentru consultări.

Pe 13 aprilie, Putin și Biden au avut o a doua conversație telefonică la inițiativa Washingtonului. Potrivit Kremlinului, liderii au discutat despre starea relațiilor bilaterale și o serie de probleme internaționale.

Casa Albă a fost informată că Biden i-a oferit lui Putin să organizeze o întâlnire personală „într-o țară terță” în următoarele luni. Ulterior, Biden a explicat că s-a oferit să se întâlnească în Europa. Șeful de stat major al SUA va fi în Europa la mijlocul lunii iunie pentru a participa la summit-urile G7 și NATO. Summitul G7 va avea loc în perioada 11-13 iunie în stațiunea Carbis Bay de pe coasta atlantică a peninsulei Cornwall din Marea Britanie, iar reuniunea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord va avea loc pe 14 iunie în capitala Belgiei.

După cum a afirmat anterior secretarul de presă al liderului rus Dmitri Peskov, o întâlnire între Putin și Biden este planificată pentru lunile de vară, dar data exactă și țara nu au fost încă stabilite. Ulterior, el a subliniat că Moscova nu a fost încă de acord oficial să organizeze summit-ul, studiază în continuare propunerea și analizează situația.