Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Joe Biden și-a anunțat candidatura…

Joe Biden și-a anunțat candidatura pentru alegerile prezidențiale din 2024

Sursa foto: Reuters

Președintele SUA, Joe Biden, în vârstă de 80 de ani, a anunțat marți, 25 aprilie, că va candida pentru un al doilea mandat, transmite Reuters.

„Întrebarea cu care ne confruntăm este dacă în anii următori vom avea mai multă libertate sau mai puțină libertate. Mai multe drepturi sau mai puține. Știu care vreau să fie răspunsul și cred că și voi știți. Nu este momentul să ne complacem. De aceea candidez pentru realegere.

„Fiecare generație de americani s-a confruntat cu un moment în care a trebuit să apere democrația. Să ne apărăm libertățile personale. Să ne apărăm dreptul la vot și drepturile noastre civile”, a precizat Biden, citat de CNN.

În 2020, democratul Joe Biden a devenit al 46-lea președinte al Statelor Unite, iar ceremonia de învestire în funcția de președinte al SUA a avut loc pe 20 ianuarie 2021.

Joseph Robinette Biden s-a născut pe 20 noiembrie 1942 în orașul Scranton, din nord-estul Pennsylvaniei într-o familie cu rădăcini irlandeze. Din 1973 până în 2009, Biden a activat în Senat, ocupând funcția de președinte al Comisiei pentru relații externe timp de câțiva ani.

În 1987, după ce s-a impus ca unul dintre cei mai proeminenți parlamentari democrați din Washington, Biden a decis să candideze la președinția SUA, însă nu a avut prea mult succes.

În 2007, la 20 de ani după prima sa candidatură nereușită, Biden a decis din nou să candideze la președinția SUA. În ciuda experienței sale de ani de zile în Senat, campania lui Biden nu a reușit să genereze prea mult impuls într-un domeniu dominat de Hillary Clinton și Barack Obama. 

Câteva luni mai târziu, totuși, Obama – după ce a obținut nominalizarea democratică după o campanie grea împotriva Clinton, l-a selectat pe Biden drept vicepreședinte al SUA în administrația Obama. Astfel, cu rădăcinile sale de clasă muncitoare, Biden a ajutat campania Obama să comunice mesajul său de redresare economică alegătorilor cu guler albastru, pentru a înainta state precum Ohio și Pennsylvania.

Pe 11 martie 2011, Joe Biden a avut o vizită istorică la Chișinău, „pentru a demonstra sprijinul și simpatia națiunii americane pentru opțiunea democratică a R. Moldova”. Pe 25 aprilie 2019, Biden a anunțat că va candida la funcția de președinte în 2020.