Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Iohannis, întrevedere cu Zelenski la…

Iohannis, întrevedere cu Zelenski la Summitul Inițiativei celor Trei Mări

Sursa foto: Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la cea de-a noua ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M), care se desfășoară în Lituania.

„(…) Am reiterat sprijinul nostru ferm pentru Ucraina, pe toate dimensiunile relevante și determinarea noastră de a consolida conectivitatea regională, cooperarea transfrontalieră durabilă și securitatea energetică”, a declarat șeful statului român într-o postare pe platforma X, fost Twitter.

Joi, 11 aprilie, La Vilnius, Lituania, are loc cea de-a noua ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M). Președintele României, Klaus Iohannis va aborda perspectiva stimulării conectivității cu Ucraina și Republica Moldova, se arată într-un comunicat.

Inițiativa celor Trei Mări oferă o platformă generoasă de colaborare între state membre UE și state non-UE, cu beneficii inclusiv în creșterea calității vieții cetățenilor acestora și a stimulării oportunităților de cooperare multidirecțională.

Ediția precedentă a Summitului I3M s-a desfășurat la București în septembrie 2023. La Summitul I3M de la București, Ucraina și Republica Moldova au obținut calitatea de state asociate. În cadrul acestei ediții a fost adoptată o Declarație Comună substanțială, care a constituit un reper important pentru viitorul și dezvoltarea Inițiativei, mai ales în ceea ce privește interconectările transfrontaliere în domeniul infrastructurii de transport, al energiei și al digitalizării, dar și privind consolidarea și diversificarea instrumentelor financiare ale Inițiativei.