Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   La Summitul Inițiativei celor Trei…

La Summitul Inițiativei celor Trei Mări, Klaus Iohannis va aborda perspectiva stimulării conectivității cu Ucraina și Republica Moldova

La cea de-a noua ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M), care se desfășoară joi, 11 aprilie, la Vilnius, Republica Lituania, președintele României, Klaus Iohannis va aborda perspectiva stimulării conectivității cu Ucraina și Republica Moldova, se arată într-un comunicat.

„Președintele României va aborda, în cadrul Summitului, perspectiva stimulării conectivității cu Ucraina și Republica Moldova, ambele fiind state participante asociate ale Inițiativei, ca urmare a deciziilor luate la Summitul de la București.

De asemenea, va sublinia că întărirea rezilienței regiunii, în ansamblul său, este o necesitate vitală în contextul geopolitic actual.

În acest sens, Președintele Klaus Iohannis va evidenția, în special, valoarea adăugată a proiectelor Rail2Sea și Via Carpathia, a căror implementare va îmbunătăți mobilitatea militară și reziliența în domeniul infrastructurii din regiune”.

Liderii statelor participante vor analiza, în cadrul reuniunii, modul în care Inițiativa trebuie să se dezvolte și să se adapteze, în contextul regional complex, inclusiv în relaționarea cu partenerii din vecinătate, dar și la nivel global, precum și în ceea ce privește impulsionarea investițiilor și implementarea proiectelor strategice de interconectare, în cele trei domenii de bază ale Inițiativei – transport, energie, digital.

Inițiativa celor Trei Mări oferă o platformă generoasă de colaborare între state membre UE și state non-UE, cu beneficii inclusiv în creșterea calității vieții cetățenilor acestora și a stimulării oportunităților de cooperare multidirecțională.

Precedenta ediție a Summitului I3M s-a desfășurat la București în septembrie 2023. La Summitul I3M de la București, Ucraina și Republica Moldova au obținut calitatea de state asociate. În cadrul acestei ediții a fost adoptată o Declarație Comună substanțială, care a constituit un reper important pentru viitorul și dezvoltarea Inițiativei, mai ales în ceea ce privește interconectările transfrontaliere în domeniul infrastructurii de transport, al energiei și al digitalizării, dar și privind consolidarea și diversificarea instrumentelor financiare ale Inițiativei.

Inițiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă și informală, la nivel prezidențial, care reunește cele 13 state membre ale UE aflate între mările Adriatică, Baltică și Neagră (Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Grecia). Inițiativa are ca obiectiv creșterea convergenței și a coeziunii, în paralel cu reducerea decalajului de dezvoltare economică între diferite zone și state membre ale UE, prin creșterea interconectivității în regiune, în domeniile energiei, transporturilor și celui digital. Principiile de bază ale Inițiativei celor Trei Mări sunt: promovarea dezvoltării economice, creșterea coeziunii la nivel european și consolidarea legăturilor transatlantice.