Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Înregistrarea candidatului care se prezintă…

Înregistrarea candidatului care se prezintă ca fiind anti-război, la alegerile prezidențiale din Rusia, respinsă de CEC

Sursa: Reuters

Candidatul, care se prezintă ca fiind anti-război, la alegerile prezidențiale din Rusia, Boris Nadejdin, a declarat joi că va face apel la Curtea Supremă după ce Comisia Electorală Centrală (CEC) i-a interzis accesul la alegerile din martie, care se așteaptă să fie câștigate de președintele Vladimir Putin, relatează Reuters.

CEC declarase anterior că a găsit greșeli în semnăturile pe care Nadejdin și aliații săi le-au strâns în sprijinul candidaturii sale și că unele dintre ele erau ale unor persoane decedate.

În cadrul unei întâlniri care a avut loc joi la sediul central din Moscova, oficialii electorali au declarat că aceste erori au însemnat că Nadejdin, în vârstă de 60 de ani, nu a reușit să adune cele 100 000 de semnături autentificate necesare pentru a deveni candidat și, prin urmare, nu poate participa.

Nadejdin, care apare uneori la televiziunea de stat unde critică autoritățile, a declarat pe canalul său oficial Telegram că nu este de acord cu decizia CEC și că o va contesta la Curtea Supremă a Rusiei.

„Am strâns peste 200 000 de semnături în toată Rusia. Am desfășurat colectarea în mod deschis și onest – cozile de la sediul nostru și de la punctele de colectare au fost urmărite de întreaga lume. Participarea la alegerile prezidențiale din 2024 este cea mai importantă decizie politică din viața mea. Nu renunț la intențiile mele”, a declarat Nadejdin.

El a făcut apel la susținătorii săi să își păstreze credința în ciuda a ceea ce pare a fi un eșec ireversibil în cadrul unui sistem politic controlat.

„Vă cer să nu renunțați. S-a întâmplat ceva în care mulți oameni nu puteau crede: cetățenii au simțit posibilitatea unei schimbări în Rusia”, a declarat Nadejdin.

Nimeni nu se aștepta ca bărbatul de 60 de ani să câștige alegerile. Victoria lui Putin, în vârstă de 71 de ani, care se află la putere fie ca președinte, fie ca prim-ministru de la sfârșitul anului 1999 și care controlează toate pârghiile statului, este considerată în general ca fiind o chestiune inevitabilă.

Dar Nadejdin i-a surprins pe unii analiști prin criticile sale tranșante la adresa a ceea ce Kremlinul numește „operațiunea militară specială” din Ucraina, pe care o numește „o greșeală fatală” și despre care a spus că va încerca să o încheie prin negocieri.

Criticii Kremlinului spun că lui Nadejdin nu i s-ar fi permis nici măcar să facă campanie și să strângă semnături fără binecuvântarea autorităților, lucru pe care el l-a negat.

Kremlinul, care declarase anterior că nu îl vede pe Nadejdin ca pe un rival serios al lui Putin, a declarat că decizia CEC de a refuza înregistrarea lui Nadejdin a fost în conformitate cu toate regulile relevante.

Ceea ce am auzit astăzi de la CEC este că a existat un număr mare de erori în semnături și că un număr mare de semnături nu erau valide”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „O condiție importantă (pentru a fi înregistrat) nu a fost îndeplinită„.

În calitate de candidat desemnat de un partid politic, Nadejdin trebuia să strângă 100 000 de semnături în cel puțin 40 de regiuni pentru a candida la alegerile din 15-17 martie.

Putin, care a ales să candideze ca independent și nu ca și candidat al partidului de guvernământ Rusia Unită, are nevoie de 300 000 de semnături. El a strâns deja peste 3,5 milioane, potrivit susținătorilor săi.