Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   În Rusia încep vineri alegerile…

În Rusia încep vineri alegerile pentru funcția de președinte. Kremlinul ţine secret locul ales de Vladimir Putin pentru a vota

În Rusia se va desfăşura, între 15-17 martie, al optulea scrutin prezidenţial din istorie, alegeri la care actualul lider de la Kremlin, Vladimir Putin, aspiră să fie reales pentru un al cincilea mandat, informează EFE, citată de Agerpres.

Putin, care a ajuns la putere la 31 decembrie 1999, a avut patru mandate prezidenţiale, cu o pauză de patru ani ca prim-ministru (2008-2012).

Având în vedere imposibilitatea de a avea mai mult de două mandate prezidenţiale consecutive, Putin a modificat Constituţia în 2020, profitând de confuzia creată de pandemia de coronavirus. Acum, va putea candida pentru a fi reales nu doar la scrutinul prezidenţial din 15-17 martie, ci şi la alegerile din 2030.

În vârstă de 71 de ani, actualul şef al statului rus nu este doar marele favorit la victorie, dar ar putea obţine cel mai mare succes electoral cu peste 80% din voturi, potrivit sondajelor, subliniază sursa citată.

Kremlinul ţine secret locul ales de Vladimir Putin pentru a vota, notează EFE. În 2000, 2004, 2008, 2012 şi 2018 Putin şi-a exercitat dreptul de vot la colegiul electoral al Academiei Ruse de Ştiinţe cu sediul pe Bulevardul Leninski din Moscova, aminteşte EFE.

În afară de Vladimir Putin, la alegeri vor participa doar trei candidaţi. Comunistul Nikolai Haritonov, ultranaţionalistul Leonid Sluţki şi presupusul liberal Vladislav Davankov, a căror intenţie de vot nu depăşeşte 6%.

Singurul candidat al opoziţiei, Boris Nadejdin, nu a fost înregistrat, în ciuda faptului că a strâns de două ori numărul de semnături necesare -100.000 -, din cauza unor vicii de formă.

Alegerile prezidenţiale vor avea loc la o lună de la moartea principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, decedat în condiţii suspecte în spatele gratiilor, situaţie pentru care familia, susţinătorii săi şi Occidentul îl acuză direct pe Putin.

Șase secții de votare au fost anunțate că vor fi deschise și în regiunea separatistă transnistreană a R. Moldova. Ambasadorului rus la Chișinău, Oleg Vasnețov, i-a fost înaintată o notă de protest, dar autoritățile moldovene nu au spus dacă vor putea împiedica organizarea secțiilor de vot în stânga Nistrului.