Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Grecia: MAEIE recomandă cetățenilor se…

Grecia: MAEIE recomandă cetățenilor se evite zonele în care au izbucnit incendii masive de vegetație

Sursa: Reuters

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău recomandă cetățenilor să nu călătorească în mai multe regiuni din Grecia care se confruntă cu incendii de vegetație. Este vorba despre regiunea Viotia, regiunea Rhodope, insula Evia și orașul Alexandroupolis.

Reprezentanții ministerului subliniază că niciun cetățean moldovean nu a fost afectat deocamdată de incendii, „nefiind până la această oră recepționate solicitări de asistență în adresa misiunii noastre diplomatice la Atena”.

„În context, recomandăm cetățenilor moldoveni să evite deplasările în zonele afectate de incendii, iar cei care deja se află în acele zone, să ia legătura cu misiunea noastră diplomatică. MAEIE, prin intermediul ambasadei țării noastre la Atena menține permanent contactul cu autoritățile locale, fiind pregătit să acorde asistență consulară în funcție de solicitări”, transmite MAEIE.

Cetățenii pot contacta autoritățile la următoarele numere de telefon ale Ambasadei R. Moldova la Atena: +30 699 793 9458, +30 697 63 08 513 sau via email: atena@mfa.gov.md, precum și la Centrul de Apel al MAEIE: 0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a R. Moldova sau 022 23 20 02, email: call.center@mfa.gov.md.

Totodată, cetățenii greci și străini care se află în pericol pot apela linia de urgenţă instituită de autorităţile grecești: +30 2131331200.

Optsprezece cadavre carbonizate, posibil ale unor migranți, au fost găsite marți într-o zonă rurală din nordul Greciei, unde incendiile au scăpat de sub control pentru a patra zi, a anunțat brigada de pompieri, scrie Reuters. Regiunea Evros este o rută populară pentru migranții care traversează râul din Turcia în Grecia.

„Având în vedere că nu au fost raportate dispariții sau locuitori dispăruți din zonele învecinate, se investighează posibilitatea ca acestea să fie persoane care au intrat ilegal în țară”, a precizat brigada de pompieri. „Căutările în întreaga zonă în care a izbucnit incendiul sunt în curs de desfășurare”.

Un alt cadavru despre care se crede că ar aparține unui migrant a fost găsit luni.

Mai devreme, marți, zeci de pacienți din spital, inclusiv nou-născuți, au fost evacuați pe un feribot, în timp ce sute de pompieri încercau să stăpânească incendiul izbucnit sâmbătă în apropiere de Alexandroupolis.

Acesta s-a răspândit rapid, alimentat de vânturi puternice, provocând coloane de fum deasupra orașului și înroșind cerul nopții.

Incendii au izbucnit și marți în apropiere de capitala Atena, unde un incendiu la periferia orașului, la poalele muntelui Parnitha, amenința locuințe.