Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Franța refuză categoric ca SUA…

Franța refuză categoric ca SUA să aibă acces privilegiat la un viitor vaccin contra Covid-19

Ar fi „inacceptabil” ca gigantul francez producător de medicamente, Sanofi, să acorde prioritate pieței americane dacă va dezvolta un vaccin Covid-19, a avertizat un ministru francez, conform BBC.

Ministrul adjunct al Finanțelor, Agnès Pannier-Runacher, a răspuns la afirmațiile CEO-ului Sanofi, Paul Hudson, care a spus că „guvernul SUA are dreptul la cea mai mare precomandă, deoarece însumează cel mai mare număr de cazuri”.

Multe laboratoare din întreaga lume sunt implicate în cercetare pentru a găsi un vaccin contra Covid-19.

Vaccinurile durează de obicei ani întregi pentru a putea fi dezvoltate.

„Pentru noi, ar fi inacceptabil să existe un acces privilegiat la un vaccin inovator, mai ales din motive financiare”, a spus Pannier-Runacher la Radio Sud din Franța, citat de BBC.

La începutul acestei luni, UE a prezidat un summit online global pentru a stimula cercetarea coronavirusului și a asigurat promisiuni de 8 miliarde de dolari (6,5 miliarde de lire sterline) de la aproximativ 40 de țări și donatori. Finanțarea vizează dezvoltarea unui vaccin contra coronavirusului și a tratamentelor pentru Covid-19.

Marea Britanie a co-găzduit summit-ul, dar SUA și Rusia nu au participat.

UE a insistat joi ca toate țările să aibă acces egal la un vaccin.

„Vaccinul împotriva Covid-19 ar trebui să fie un bun public global, iar accesul la el trebuie să fie echitabil și universal”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Stefan de Keersmaecker, citat de agenția de știri AFP.

Sursa: BBC