Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ex-președintele Georgiei Mihail Saakașvili a…

Ex-președintele Georgiei Mihail Saakașvili a apărut extrem de slăbit la o ședință de judecată, prima dată din luna februarie. Zelenski: „Rusia îl ucide pe cetățeanul ucrainean”

Captură de ecran/Facebook

Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili a participat luni, 3 iulie, pentru prima data din luna februarie, la procesul în care este acuzat de dispersare violentă a unui miting antiguvernamental în noiembrie 2007 și de trecere ilegală a frontierei. Acesta și-a reiterat nevinovăția, în timp ce a participat ședință prin conexiune video, pentru că este internat la o clinică medicală, relatează serviciul georgian al Radio Europa Liberă.

Saakașvili, a cărui stare de sănătate pare să se fi deteriorat semnificativ, a cerut, de asemenea, guvernului georgian să îl lase să „discute deschis” cu ei, astfel încât „oamenii să poată decide cine are dreptate și cine greșește„.

„Dacă este nevoie, puneți-mi o brățară electronică… dar nu împiedicați poporul georgian să facă propria alegere”, a declarat Saakașvili, subliniind că își va continua activitățile politice dacă va fi eliberat.

Saakașvili l-a acuzat, de asemenea, pe președintele parlamentului, Shalva Papuashvili, pentru starea sa fizică actuală, el ridicându-și cămașa pentru a-și arăta corpul extrem de slăbit.

Rusia îl ucide pe cetățeanul ucrainean Mihail Saakașvili prin intermediul autorităților georgiene”, a reacționat președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, care a mai spus că a cerut Ministerului Afacerilor Externe de la Kiev să îl convoace pe ambasadorul georgian în Ucraina, pentru a exprima „protestul nostru ferm” și pentru a-l invita să părăsească Ucraina în termen de 48 de ore pentru a avea consultări cu Tbilisi.

„Încă o dată, fac apel la autoritățile georgiene să îl predea pe cetățeanul ucrainean Mihail Saakașvili Ucrainei pentru a primi tratamentul și îngrijirea necesare. Și fac apel la partenerii noștri să intervină, să nu ignore această situație și să salveze acest om. Niciun guvern din Europa nu are dreptul de a executa oameni, viața este o valoare europeană de bază”, a mai transmis Zelenski.

Și președinta Maia Sandu a spus anterior că Saakașvili trebuie să fie „eliberat imediat și trimis în străinătate pentru tratament medical”.

„Starea fizică critică a lui Mihail Saakașvili este extrem de îngrijorătoare. Torturarea până la moarte a unui lider al opoziției este inacceptabilă pentru o țară care dorește să adere la Uniunea Europeană”, a transmis șefa statului în luna februarie 2023.

Mihail Saakașvili a fost președinte al Georgiei între 2004 și 2013. Acesta ispășește o pedeapsă de șase ani pentru abuz de putere, o acuzație despre care el și susținătorii săi spun că a fost motivată politic.

Membrii familiei și avocații săi au avertizat de luni de zile că starea de sănătate a lui Saakașvili s-a deteriorat, chiar dacă acesta primește tratament medical la o clinică privată din Tbilisi din luna mai a anului trecut.

Echipa medicală a lui Saakașvili a declarat că starea sa de sănătate s-a înrăutățit de când a intrat în închisoare în octombrie 2021 și a organizat greve ale foamei repetate pentru a protesta împotriva încarcerării sale.

Echipa juridică a lui Saakașvili a afirmat, de asemenea, că acesta ar fi fost „otrăvit” cu metale grele în timpul detenției.