Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Aflat în arest, ex-președintele Georgiei…

Aflat în arest, ex-președintele Georgiei Mihail Saakașvili a anunțat greva foamei pe un termen nedeterminat

Ex-președintele Georgiei Mihail Saakașvili a anunțat luni, 21 februarie, greva foamei pe un termen nedeterminat, scrie Novaya Gazeta care citează un post de televiziune privat din Georgia.

„De azi declar greva foamei pe termen nedeterminat. Greva foamei este o reacție la felul în care regimul ne tratează pe mine și pe oamenii noștri”, a spus Saakashvili în timpul ședinței de judecată.

Fostul președinte al Georgiei a mai declarat că autoritățile încearcă să-l „nenorocească”.

„În ceea ce privește sănătatea mea, acesta este un proces planificat de dizabilitate și crimă. (…) În cazul meu, aceasta este privarea de memorie, restricția de mișcare și o persoană într-un scaun cu rotile care nu se poate mișca”, a spus Saakashvili. Potrivit acestuia, mai multe țări, inclusiv Ucraina, au cerut îndepărtarea lui din Georgia pentru tratament.

Saakaşvili, care a trăit în Ucraina câţiva ani şi a primit cetăţenie ucraineană, a fost reţinut, pe 1 octombrie 2021, la sosire în Georgia, înainte de alegerile locale. În pofida faptului că a fost condamnat în contumacie în Georgia, Saakaşvili a declarat că doreşte să revină în ţară pentru a ajuta la „salvarea ţării” şi a lansat un apel la proteste după alegeri.

Saakashvili a intrat în greva foamei după arestarea sa, iar în a 49-a zi de la grevă a ajuns la terapie intensivă din cauza leșinului.

Saakaşvili este cercetat pentru „abuz de putere” într-un dosar pe care el îl consideră politic şi pentru care a fost condamnat în contumacie la şase ani de închisoare, în 2018.