Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Donatorii globali promit 10,1 miliarde…

Donatorii globali promit 10,1 miliarde de euro pentru a sprijini refugiații ucraineni

Donatorii, inclusiv Canada și Comisia Europeană, au promis sâmbătă 10,1 miliarde de euro în donații, împrumuturi și granturi pentru a sprijini refugiații care fug de război după invazia aramatei ruse în Ucraina, relatează Reuters.

Evenimentul de strângere de fonduri de la Varșovia, Polonia, a adus 1,8 miliarde de euro pentru sprijinirea persoanelor strămutate în interiorul Ucrainei și 7,3 miliarde de euro pentru refugiații care au fugit din țară în statele vecine.

Guvernele, companiile și persoanele fizice au promis împreună 4,1 miliarde de euro în donații, care vor fi distribuite în mare parte prin intermediul autorităților ucrainene sau al Națiunilor Unite.

Restul de 5 miliarde de euro au fost împrumuturi și granturi de la instituțiile financiare ale UE – inclusiv un program de 4 miliarde de euro pentru a ajuta la asigurarea de locuințe, educație și asistență medicală refugiaților care sosesc în țările UE.

„Lumea a promis în final 9,1 miliarde de euro în cadrul campaniei „Stand up for Ukraine”. Între altele, Comisia, în colaborare cu BERD, adaugă un miliard suplimentar pentru persoanele deplasate în Ucraina. Este fantastic. Aşadar, 10,1 miliarde de euro”, a declarat Ursula von der Leyen.

Ea a anunţat că evenimentul de la Varşovia, organizat de Uniunea Europeană şi Canada, a permis strângerea a 10,1 miliarde de euro pentru a susţine Ucraina, ţară invadată de armata rusă.

„Suntem alături de dumneavoastră, fie că este acum în vremuri de război, fie că este vorba de refugiați, dar cel mai important, după ce acest război va fi câștigat de Ucraina, pentru timpul reconstrucției și reconstrucției țării”, a spus președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a vizitat vineri Kievul și a co-găzduit evenimentul împreună cu premierul canadian Justin Trudeau.

Peste 4 milioane de persoane au fugit acum din Ucraina pentru a căuta adăpost în țările UE, în timp ce 6,5 milioane de persoane au fugit din casele lor, dar rămân în interiorul Ucrainei, a declarat șefa Comisiei Europene.