Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   DOC/ Volodimir Zelensky trimite către…

DOCVolodimir Zelensky trimite către UE cerere de aderare a Ucrainei

Peședintele ucrainean Volodimir Zelensky a semnat o cerere de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

Iată condițiile în care a fost semnată cererea Ucrainei de adereare la UE.

Știrea inițială

Ucraina pregătește o cerere de aderare la Uniunea Europeană, susține prim-ministrul ucrainean Denis Smihal. Mesajul acestuia vine după ce Eduard Heger, prim-ministru al Slovaciei, a spus că Ucrainei ar trebui să i se ofere „o cale specială” spre integrare în UE.

Publicitate
Publicitate

Denis Smihal a apreciat susținerea omologului său din Slovacia drept una istorică.

„Propunerea premierului Eduard Heger despre apartenența Ucrainei la UE este una istorică. Pregătim deja o cerere. Poporul Ucrainei a făcut demult această alegere”, a scris prim-ministrul Ucrainei pe Twitter.

Într-un interviu acordat POLITICO, liderul slovac a deplâns agresiunea Rusiei asupra Ucrainei și a insistat pentru crearea unei căi speciale de aderare la UE, în special pentru Kiev.

Ar trebui să existe „o cale cu totul nouă” pentru o țară care a trecut printr-un război și „dorește să facă parte din Europa”, a spus el.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelensky, a publicat luni, 28 februarie, un nou mesaj video pe Facebook în care vorbește despre curajul și dăruința poporului său ucrainean în războiul declanșat de ruși. În continuare, președintele ucrainean a venit cu o nouă adresare către UE prin care solicită repetat ca Ucraina să adere, printr-o procedură specială și rapidă, la Uniunea Europeană.

„Soldații noștri nu luptă doar pentru țara noastră, luptă pentru toată Europa. Pentru toți copiii din Europa. Suntem recunoscători partenerilor că sunt alături de noi, dar scopul nostru e să fim alături de toți europenii și cel mai important, să fim la egalitate. Sunt sigur că asta este corect, sunt sigur că asta am meritat. Sunt sigur că este posibil”,  a spus el într-un mesaj televizat.

„Când am candidat la președinție, am spus că fiecare dintre noi este președinte. Pentru că toți suntem responsabili pentru starea noastră. Pentru frumoasa noastră Ucraina. Și acum s-a întâmplat ca fiecare dintre noi să fie un luptător. Și sunt încrezător că fiecare dintre noi va câștiga”, a mai spus președintele ucrainean.

Publicitate
Publicitate