Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   DOC/ Reprezentanții R. Moldova în…

DOC Reprezentanții R. Moldova în CUC au emis o declarație cu referire la „abordările destructive și retorica tot mai manipulativă a exponenților Tiraspolului”. Oficialii au cerut „încetarea tentativelor de a politiza activitatea Comisiei”

Sursa foto: novostipmr.com

Delegația R. Moldova în Comisia Unificată de Control a expediat o declarație părților implicate în reglementarea transnistreană, „cu referire la abordările destructive și retorica tot mai manipulativă a exponenților Tiraspolului tirajată în ultima perioadă în mass-media, dar și pe platforma CUC”, potrivit Biroului politici de reintegrare.

„Potrivit RIA Novosti, Vitalie Ignatiev a susținut că Chișinăul împiedică rotația personalului militar rus implicat în procesul de menținere a păcii, refuză să participe la exerciții comune, creează dificultăţi nemotivate în activităţile Comisiei mixte de control, prezicând că numărul unor astfel de tendințe negative ar putea crește în contextul „viitoarei aniversări”, ceea ce nu s-a întâmplat și care nu este adevărat. În ceea ce privește obstacolele în calea rotației militarilor, vă informăm că niciun militar rus nu a fost împiedicat să sosească pentru a servi în contingentul rus de menținere a păcii în Zona de Securitate a R. Moldova. Nu putem decât să ghicim ce sens dă Ignatiev expresiei „personal militar implicat în procesul de menținere a păcii” și pe cine are exact se referă”, se arată în declarația din 4 august.

Documentul declarației:

Comisia Unificată de Control by Ziarul de Gardă on Scribd

Astfel, reprezentanții R. Moldova susțin că au solicitat „încetarea tentativelor de a politiza activitatea Comisiei și de a o antrena în acțiuni improprii, fapte care diminuează nivelul de încredere între participanții CUC și împiedică instaurarea stabilității în Zona de Securitate”.

„La 8 septembrie 2022, după o pauză programată, Comisia Unificată de Control și-a reluat ședințele în orașul Bender, având în atenție situația la zi în Zona de Securitate, agravată din aprilie curent prin instalarea abuzivă de către structurile de forță transnistrene a unor noi posturi care obstrucționează libera circulație”, a anunțat Biroul politici de reintegrare.

Autoritățile constituționale susțin că acțiunile Tiraspolului, „dar și nedorința reprezentanților transnistreni de a se conforma actelor de bază ale misiunii de menținere a păcii pe râul Nistru”, au generat un blocaj îndelungat în activitatea Comisiei.

Delegația R. Moldova și-a reiterat poziția privind necesitatea retragerii necondiționate a posturilor din perimetrul de responsabilitate al Forțelor Mixte de Menținere a Păcii, formulând sub acest aspect propuneri pentru un eventual proiect de decizie. Totuși, în cadrul ședinței nu s-a conturat un consens, discuțiile urmând să continue săptămâna viitoare.  

Prezența trupelor rusești pe malul stâng al Nistrului „în cadrul operațiunii de menținere a păcii și de protecție a depozitelor de muniții” de la Cobasna este o consecință a unei probleme nerezolvate, nu o cauză a acesteia, susține purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe a Federației Ruse, Maria Zaharova, în contextul declarațiilor autorităților de la Chișinău despre reglementarea transnistreană.

După ce ministrul Afacerilor Exterene de la Moscova a declarat joi, 1 septembrie, că „orice acțiune care ar putea amenința securitatea forțelor ruse de menținere a păcii” din regiunea transnistreană va fi considerată „un atac la adresa Rusiei”, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a R. Moldova a afirmat că „Chișinăul, la fel ca întotdeauna, reiterează atașamentul pentru metodele pașnice, diplomatice și bazate pe dialog atât pentru reintegrarea țării, cât și în dialogul cu Federația Rusă privind retragerea trupelor ruse staționate ilegal pe teritoriul țării noastre”.