Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Țările UE au ajuns la…

Țările UE au ajuns la un acord final pentru plafonarea la 60 de dolari a prețului petrolului livrat de Rusia

Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns vineri, 2 decembrie, la un consens asupra prețului la care să plafoneze petrolul rusesc. Acordul prevede plafonarea prețului petrolului pe care Rusia îl va livra statelor terțe la 60 de dolari pe baril, potrivit CNN.

„Acordul UE privind plafonarea prețului petrolului, convenit cu G7 și alții, va reduce semnificativ veniturile Rusiei. Asta ne va ajuta să stabilizăm prețurile globale la energie, în beneficiul economiilor emergente din întreaga lume”, a anunțat pe Twitter președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Astfel, prin decizia de plafonare UE interzice companiilor europene implicate în livrarea petrolului rusesc pe cale maritimă să-și ofere serviciile dacă țițeiul livrat depășește pragul de 60 de dolari barilul.

Cotația petrolului rusesc în prezent este de circa 65 de dolari barilul. Potrivit Agerpres, pentru situația în care prețul petrolului rusesc ar scădea sub 60 de dolari barilul, măsura stabilită de UE prevede stabilirea unui prag de 5% sub prețul pieței, astfel încât Rusia să nu fie totuși obligată să-şi sisteze exporturile de țiței, perturbând astfel piața și antrenând o creștere a cotațiilor petrolului care, prin efectele sale, să afecteze care mai departe economiile occidentale.

Potrivit CNN, riscul stabilirii unui preț mai mic este că Rusia ar putea riposta prin reducerea producției, ceea ce ar agita piețele. Rusia a avertizat anterior că va înceta să mai aprovizioneze țările care aderă la plafon.

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au convenit în primăvara anului 2022 să interzică în mod progresiv exportul de petrol rusesc către UE. Decizia care intră în vigoare luni. Președintele Consiliului UE, Charles Michel, declara atunci că ar duce la reducerea cu 90 la sută a importurilor de petrol rusesc în Uniunea Europeană, până la finele anului 2022.