Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cutremure devastatoare în Turcia și…

Cutremure devastatoare în Turcia și Siria: Bilanțul morților a ajuns la 11 376. Ajutoarele umanitare anunțate de liderii internaționali

Sursa foto: Getty Images

Bilanțul cutremurelor devastatoare din Turcia și Siria a ajuns la 11 376 de morți, potrivit autorităților. Reprezentanții agențiilor care oferă asistență celor două țări susțin că numărul morților probabil va crește, mulți oameni fiind încă prinși sub dărâmături, iar condițiile meteorologice nefavorabile împiedică operațiunile de salvare, notează CNN.

În Turcia, numărul persoanelor decedate a crescut la 8 574, cu aproximativ 50 000 de răniți, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan într-un briefing de presă miercuri, în timpul unei vizite în zonele afectate de seisme.

În Siria, numărul total al deceselor este acum de 2 802, dintre care 1 540 în zonele care nu sunt controlate de guvern, și 1 262 de decese în zonele controlate de guvernul din Siria, a anunțat ministrul Sănătății Hassan al-Ghobash, potrivit presei de stat siriene.

Numărul total de răniți în Siria în toate teritoriile afectate a crescut la 5008.

Între timp, liderii internaționali s-au angajat să trimită ajutoare Turciei și Siriei. Lucrătorii umanitari se luptă să salveze victimele cutremurului puternic din nord-vestul Siriei, pe fondul conflictului și crizei politice din țară.

Ajutoare umanitare pentru Turcia și Siria

  • China va trimite 30 de milioane de yuani (4,4 milioane de dolari) ajutor umanitar de urgență în Siria, inclusiv 2 de milioane de dolari ajutor și alte provizii de urgență necesare, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei.
  • Emiratele Arabe Unite, India, Egipt, Algeria, Armenia, Iranul, Libia, Irakul și Iordania s-au numărat printre țările care au trimis avioane cu ajutoare pentru a sprijini guvernul sirian în operațiunile de salvare, a declarat guvernul sirian.
  • Emiratele Arabe Unite au promis, de asemenea, 100 milioane de dolari Siriei și Turciei marți. Două avioane cu de ajutoare au aterizat la Damasc.
  • De asemenea, avioanele cu asistență din Algeria au aterizat la Alep pentru a ajuta la operațiunile de salvare, a declarat televiziunea de stat siriană.

Recent, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că va trimite în Turcia și Siria echipe medicale și trei avioane cu echipamente medicale. O „delegație la nivel înalt” se află, de asemenea, în drum spre regiune pentru a ajuta la coordonarea răspunsului OMS.

Luni, 6 februarie, un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,8 grade a zguduit Turcia și Siria. Un alt seism cu magnitudinea de 7,7 a zguduit regiunea câteva ore mai târziu, apoi au urmat mai multe replici. Imagini video dramatice de pe rețelele de socializare au surprins clădiri care se prăbușesc și dărâmături împrăștiate. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că acesta e cel mai grav dezastru din ultimele decenii din țara sa.

Printre victimele seismelor din Turcia sunt și cetățeni ai R. Moldova: „Cu deosebit regret, MAEIE anunță confirmarea decesului a 3 cetățeni moldoveni, o femeie și doi copii”