Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Printre victimele seismelor din Turcia…

Printre victimele seismelor din Turcia sunt și cetățeni ai R. Moldova: „Cu deosebit regret, MAEIE anunță confirmarea decesului a 3 cetățeni moldoveni, o femeie și doi copii”

Imagine simbol

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) anunță miercuri, 8 februarie, confirmarea decesului în localitatea Hatay din Turcia a 3 cetățeni moldoveni, o femeie în vârstă de 36 de ani și 2 copii minori, membri ai aceleeași familii, după seismele produse luni, la granița cu Siria. Totodată, conform Ministerului, doi cetățeni moldoveni, care dețin și cetățenia României, au solicitat asistența pentru repatriere.

Potrivit MAEIE, responsabilii de la ambasada R. Moldova la Ankara continuă eforturile de contactare și comunicare cu cetățenii noștri care locuiesc în cele 10 zone afectate de seism.

„Cu deosebit regret, MAEIE anunță la această oră confirmarea decesului în localitatea Hatay a 3 cetățeni moldoveni, o femeie în vârstă de 36 de ani și 2 copii minori, membri ai aceeași familii.

Din 7 februarie, până în prezent, reprezentanții ambasadei au depus eforturi pentru contactarea a 48 de persoane din lista celor aflați în regiunile afectate, dintre care 17 cetățeni moldoveni au raportat că sunt în siguranță, 4 persoane au solicitat asistență consulară de specialitate, iar în cazul a 27 de persoane sunt continuate eforturile de stabilire a comunicării cu misiunea diplomatică”, menționează purtătorul de cuvânt al instituției, Daniel Vodă.

De asemenea, prin intermediul ambasadei țării noastre la București în coordonare cu Ministerul Afacerilor Externe al României, autoritățile anunță că 2 cetățeni moldoveni, care dețin dubla cetățenie au solicitat asistența pentru repatriere din orașul turc Malatya la București, aceștia fiind  studenți la medicină plecați în Turcia prin programul Erasmus. Operațiunea de evacuare fiind realizată de partea română.

În dimineața zilei de 8 februarie echipa de salvatori ai R. Moldova specializată în căutare-salvare urbană a trecut hotarele Turciei. Responsabilii Agenției pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență din Turcia (AFAD) i-au îndreptat pe salvatorii noștri în provincia Hatay la hotar cu Siria, unde salvatorii moldoveni urmează să ajungă în această seară.

Bilanțul cutremurului devastator care a lovit Turcia și Siria se ridică miercuri dimineață la cel puțin 8 764 de morți, potrivit autorităților citate de CNN.

În Turcia, alte 349 de decese au fost raportate miercuri, ridicând numărul total de decese în această țară la 6 234, potrivit oficialilor turci. Cel puțin 34 810 persoane au fost rănite în Turcia, a declarat marți vicepreședintele turc Fuat Oktay.

În Siria, 2 530 de decese au fost confirmate atât în zonele controlate de guvern, cât și în regiunile controlate de rebeli. Un total de 4 654 de răniți au fost raportate în întreaga Sirie.