Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Consiliul European se reuneşte în…

Consiliul European se reuneşte în sistem videoconferinţă

La 21 ianuarie 2021, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, prezidează o videoconferinţă a membrilor acestei instituţii. Liderii Uniunii Europene (UE) vor discuta despre coordonarea răspunsului în privinţa pandemiei de COVID-19, inclusiv despre introducerea pe scară largă a vaccinurilor şi punerea în aplicare a tuturor instrumentelor disponibile, în vederea limitării răspândirii virusului, conform site-ului consilium.europa.eu.

La anteriorul Consiliu European, din 10-11 decembrie 2020, Consiliul European a salutat anunţurile pozitive privind dezvoltarea vaccinurilor împotriva COVID-19 şi încheierea de acorduri de cumpărare în avans de către Comisie. În plus, liderii au subliniat, în context, importanţa pregătirilor pentru distribuirea la timp a vaccinurilor, pentru a se asigura că acestea sunt disponibile la timp şi de o manieră coordonată. Nu în ultimul rând, Consiliul European a reamintit atunci că punerea în circulaţie a vaccinurilor nu înseamnă că pandemia s-a încheiat, situaţia epidemiologică din Europa rămânând, în continuare, îngrijorătoare.

Vaccinarea împotriva COVID-19 a început la 27 decembrie 2020 în întreaga Uniune Europeană. Vaccinurile sunt în prezent expediate către toate statele membre în acelaşi timp şi în aceleaşi condiţii. Astfel, în momentul în care un vaccin este autorizat de Agenţia Europeană pentru Medicamente, toate ţările UE vor avea acces la acesta în acelaşi timp, în funcţie de dimensiunea populaţiei lor.

Până în prezent, Comisia Europeană a acordat o autorizaţie de introducere pe piaţă condiţionată pentru două vaccinuri împotriva COVID-19, în urma unor evaluări pozitive din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente: vaccinul BioNTech/Pfizer a fost autorizat la 21 decembrie 2020, în timp ce vaccinul Moderna a fost autorizat la 6 ianuarie 2021, mai menţionează sursa citată.

Pentru a maximiza şansele de a pune la dispoziţie cu succes un vaccin tuturor europenilor în cel mai scurt timp posibil, UE a prezentat, în iunie 2020, o strategie a UE în materie de vaccinuri. Astfel, strategia Uniunii urmăreşte garantarea producţiei de vaccinuri în UE, asigurarea unei aprovizionări suficiente pentru ţările UE, prin acorduri preliminare de achiziţie cu producătorii de vaccinuri, adaptarea cadrului de reglementare al UE la actuala situaţie de urgenţă, utilizarea flexibilităţii maxime a normelor UE pentru a accelera procesul de dezvoltare, autorizare şi distribuire a vaccinurilor, informează https://ec.europa.eu/.

De asemenea, pentru a facilita accesul la vaccinuri şi la dispozitive de testare pentru COVID-19, Consiliul a adoptat, în decembrie 2020, o decizie care permite ţărilor UE să scutească temporar spitalele şi medicii de la plata TVA pentru vaccinuri şi dispozitive de testare, conform site-urilor https://www.consilium.europa.eu/ şi https://ec.europa.eu/.


Anterioara reuniune a Consiliului European a avut loc în zilele de 10 şi 11 decembrie 2021. La reuniune s-au discutat, pe lângă procesul de vaccinare împotriva COVID-19, subiecte precum bugetul pe termen lung al UE 2021-2027, schimbările climatice, condamnarea atacurilor teroriste în Europa, relaţiile UE-SUA, regimul mondial de sancţiuni al UE în materie de drepturi ale omului etc, scrie https://www.consilium.europa.eu/

Sursa: Agerpres