Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Consilierul președintelui Ucrainei, Mihail Podolyak:…

Consilierul președintelui Ucrainei, Mihail Podolyak: „Negocierile cu Rusia sunt destul de complicate”

Sursa foto: unian.net

Negocierile dintre Ucraina și Rusia decurg destul de complicat, pentru că partea ucraineană are poziții clare și principiale în cadrul discuțiilor, spune consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, Mihail Podolyak, scrie unian.net.

„Pe scurt: negocierile se desfășoară în mod constant online. Negocierile se desfășoară destul de greu, pentru că partea ucraineană are poziții clare și principiale”, a spus Podolyak.

Anterior, Podolyak a subliniat că există un acord între delegații de a nu discuta despre evoluțiile „documentului de pace” până când părțile nu vor conveni asupra unei poziții de compromis, care poate fi făcută publică. 

De la începutul invaziei Rusiei asupra Ucrainei și până în prezent, reprezentanții Kievului și Moscovei au organizat mai multe runde de negocieri în vederea încetării focului, retragerii imediate a trupelor și stabilirii garanțiilor de securitate.

Pe 10 martie, a avut loc întâlnirea miniștrilor de externe ai Rusiei și Ucrainei în Turcia. Întâlnirea dintre ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba și ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, intermediată de ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, s-a axat, în principal, pe solicitarea de a fi organizate coridoare umanitare pentru evacuarea cetățenilor ucraineni.

Deocamdată, din toate punctele înaintate de părți la negocieri, Ucraina și Rusia au reușit să ajungă la o înțelegere privind deschiderea coridoarelor umanitare pentru evacuarea civililor. Pe celelalte subiecte, negocierile continuă.

Miercuri, 23 martie, este a 28-a zi de război în Ucraina. Trupele ruse continuă bombardamentele în mai multe regiuni din Ucraina. La Mariupol, militarii ruși au continuat să atace cu focuri de artilerie, dar și cu lovituri de la mare distanță.

Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR DIN UCRAINA: LIVE TEXT/ A 28-a zi de război în Ucraina