Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ce spune Podolyak despre ultimele…

Ce spune Podolyak despre ultimele negocieri cu rușii: „Stereotipurile rusești sunt greu de spart”. Există un acord între delegații de a nu discuta despre evoluțiile „documentului de pace”

Mihail Podolyak, consilier al Președintelui Ucrainei, desemnat șeful delegației ucrainene pentru negocierile cu partea rusească, spune că negocierile cu partea rusă sunt în „permanență în derulare”, menționând, după ultima rundă de discuții desfășurată luni, 21 martie, că „negocierea cu rușii este un proces foarte complicat, iar stereotipurile rusești sunt greu de spart”.

Consilierul şefului Preşedinţiei ucraineme, membru al delegaţiei ucrainene la discuţiile cu Federaţia Rusă, a declarat că discuțiile dintre negociatori continuă zilnic, afirmând că Ucraina nu face concesii în probleme de integritate teritorială. Podolyak a spus acest lucru într-un interviu acordat jurnaliștilor de la BBC.

„Negocierile online sunt în desfășurare constantă, sunt multe chestiuni litigioase, pentru că președintele și-a exprimat clar poziția cu privire la integritatea teritorială, garanțiile fundamentale de securitate – adică care sunt aspectele importante pentru noi. Negocierile se desfășoară în mod constant online, sunt multe consultații. Sunt și multe grupuri care s-au implicat în acest proces”, a spus Podolyak.

El a recunoscut că structura negocierilor este complexă.  Podolyak susține că există un grup de negociere și multe grupuri care lucrează în diferite formate. În plus, în negocieri sunt implicați consilieri politici din ambele părți, a mai declarat oficialul ucrainean.

„Consilierii politici lucrează activ în mod consultativ. În plus, există grupuri juridice care trebuie să verifice totul. Există și grupuri consultative care analizează modul în care acest lucru va fi perceput de societatea ucraineană”, a adăugat el.

Podolyak a subliniat că există un acord între delegații de a nu discuta despre evoluțiile „documentului de pace” până când părțile nu vor conveni asupra unei poziții de compromis, care poate fi făcută publică. 

„În ciuda acestui fapt, „partea rusă aruncă adesea unele dintre propriile povești” pentru a crea presiune psihologică asupra părții ucrainene și pentru a provoca un conflict în societatea ucraineană, iar poziţia noastră este apărată pe câmpurile de luptă. Ucraina nu face concesii, pentru că aceasta este libertatea și integritatea noastră”, a conchis Podolyak.

În același timp, consilierul șefului Oficiului Prezidențial a menționat că „nu știe pentru ce este pregătită Federația Rusă”. Potrivit acestuia, „rușii au o înțelegere slabă a lumii moderne și a Ucrainei”, iar din cauza analizei slabe înainte de război, „au făcut greșeli fatale”, pentru că au apreciat greșit atât resursele proprii, cât și pe cele ale Ucrainei.

„Le este foarte greu să rupă stereotipurile în care au trăit timp de 8 ani. Pe baza acestei iluzii propagandistice au luat decizii fatale și încă nu își pot spune: ne-am înșelat. Este greu, afectează procesul de negociere, pentru că lumea reală trebuie evaluată mai adecvat și mai pragmatic”, a spus consilierul șefului Președinției.

În același timp, Podolyak este încrezător că 25 de zile de război și rezistența Ucrainei i-au condus pe ruși „la o percepție mai adecvată a realității”. 

„Nu voi spune că în sfârșit înțeleg ei cine și unde sunt, dar unele evoluții ne permite mai mult sau mai puțin să avem un dialog”, a spus el.