Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Congresul Partidului Comunist din China…

Congresul Partidului Comunist din China – Xi Jinping a pus accente pe securitate şi a reiterat priorităţile politice ale partidului

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a făcut apel la accelerarea construirii unei armate de clasă mondială, duminică, în cadrul deschidereii Congresului Partidului Comunist, punând accentul pe securitate şi reiterând priorităţile politice, relatează Digi24, citând DPA (agenția de presă germană).

Discursul său, care spre deosebire de ceilalți ani a durat mai puţin de două ore, comparativ cu cel din 2017 care a durat de aproape trei ore şi jumătate, Xi a descris cei cinci ani de la ultima reuniune a partidului ca fiind „extrem de neobişnuiţi şi anormali”.

„Ne aşteaptă vremuri dificile”, a spus Xi Jinping, avertizând asupra unor „potenţiale pericole”, motiv pentru care trebuie să fim „pregătiţi pentru cele mai grave scenarii”. „Adaptaţi-vă şi fiţi pregătiţi să rezistaţi la vânturi puternice, ape agitate şi chiar furtuni periculoase”, a spus liderul Chinei.

În cadrul Congresului au participal în jur de 2.300 de delegaţi ai partidului veniţi la Beijing din toate provinciile Chinei.

Totodată, Xi Jinping a solicitat consolidarea capacităţii de a menţine securitatea naţională, de a asigura aprovizionarea cu alimente şi energie, de a securiza lanţurile de aprovizionare, de a îmbunătăţi capacitatea de a face faţă dezastrelor şi de a proteja informaţiile personale.

Pe plan internaţional, liderul de la Beijing a avertizat asupra unor „riscuri şi provocări imense”, subliniind asupra unor „schimbări globale nemaiîntâlnite în ultimul secol”.

În deceniul în care s-a aflat la putere, Xi, acum în vârstă de 69 de ani, a îndreptat China pe o cale din ce în ce mai autoritară, care a dat prioritate securităţii, controlului de stat al economiei în numele „prosperităţii comune”, unei diplomaţii mai asertive, unei armate mai puternice şi intensificării presiunilor pentru a alipi Taiwanul guvernat democratic.

Cu toate acestea, astăzi, în timpul Congresului, liderul chinez a menționat că „depinde de poporul chinez să rezolve problema Taiwanului, iar China nu va renunța niciodată la dreptul de a folosi forța, ci va depune eforturi pentru o soluție pașnică, transmite Reuters.

Tensiunile dintre Beijing și Taipei au crescut dramatic în august, după ce China a organizat „jocuri de război” lângă Taiwan, în urma vizitei în Taiwan a președintelui Camerei SUA, Nancy Pelosi. Acele activități militare au continuat, deși într-un ritm redus.

Congresul partidului, care are loc o dată la cinci ani, se concentrează pe extinderea puterii lui Xi, după ce acesta a renunţat în 2018 la limitarea numărului de mandate prezidenţiale, deschizând calea pentru a guverna pentru un al treilea mandat de cinci ani, sau mai mult.

Analiştii politici nu se aşteaptă, în general, la o schimbare semnificativă a direcţiei politice într-un al treilea mandat al lui Xi.