Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Comunicatul Președinției ruse după discuția…

Comunicatul Președinției ruse după discuția telefonică de urgență a președinților Biden și Putin:„ Isteria a atins punctul culminant”

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, au avut în seara zilei de sâmbătă, 12 februarie 2022, o discuție telefonică de urgență, la solicitarea președintelui american. În comunicatul, Președenției Federației Ruse se precizează că deși discuția a fost destul de echilibrată și de afaceri, aceasta „a avut loc într-o atmosferă de isterie fără precedent de către oficialii americani despre presupusa iminentă invazie a Ucrainei de către Rusia”. Totodată, în cadrul discuției, președintele rus „a evidențiat linia distructivă a autorităților ucrainene de a sabota acordurile de la Minsk” și a atenționat asupra militarizării Ucrainei, pe care țările occidentale ar face-o intenționat „încurajând astfel posibile provocări din partea forțelor de securitate ucrainene atât în ​​raport cu Donbass, cât și în raport cu Crimeea”. În context, Putin a declarat că „intrarea ipotetică a Ucrainei în NATO va fi plină de consecințe dintre cele periculoase, inclusiv o confruntare militară directă între Rusia și Alianță”.

În comunicatul publicat pe site-ul Președinției ruse cu referire la discuția telefonică de urgență dintre președintele american Joe Biden, și omologul său rus, Vladimir Putin, se precizează că discuția „a avut loc într-o atmosferă de isterie fără precedent de către oficialii americani despre presupusa iminentă invazie a Ucrainei de către Rusia”.

„Referindu-se la probabilitatea unui astfel de scenariu catastrofal, partea americană a solicitat astăzi contactul telefonic al președinților, deși era planificat ca această conversație să fie purtată la începutul săptămânii viitoare – luni. Solicitări similare de apeluri urgente au fost făcute și de alți membri ai Administrației care au vorbit ieri și astăzi cu alți colegi ruși. Adică escaladarea în jurul subiectului „invaziei” s-a realizat într-o manieră coordonată, iar isteria a atins punctul culminant”, trasmite Președinția rusă.

Pe de altă parte, în comunicat se arată că natura conversației a fost încă destul de echilibrată și de afaceri: „Președintele Biden s-a referit chiar la experiența predecesorilor săi, care în timpul anii Războiului Rece au făcut tot posibilul pentru a evita o catastrofă, pentru a evita un conflict serios între țările noastre. El a spus că cele două mari puteri ale noastre sunt încă concurente, dar trebuie să facă totul pentru a menține stabilitatea și securitatea în întreaga lume. El a mai subliniat că este necesar să se facă tot posibilul pentru a evita cel mai rău scenariu în contextul situației actuale din jurul Ucrainei. El, după cum a spus, este angajat pe calea diplomatică și, în acest sens, a expus o serie de considerații care, în opinia sa, țin cont de multe dintre preocupările și inițiativele rusești conturate și transmise de noi americanilor și NATO în proiectele de documente privind asigurările de securitate. Voi observa imediat că președintele rus a reacționat în spiritul că partea rusă, desigur, va analiza cu atenție considerentele exprimate de Biden și, fără îndoială, le vom ține cont. Dar, din nefericire, și acest lucru s-a spus, aceste considerații nu afectează de fapt elementele centrale, cheie ale inițiativelor rusești – nici cu privire la neextinderea NATO, nici la nedesfășurarea forțelor de atac pe teritoriul ucrainean, nici la revenirea configurației forțelor Alianței la starea din 1997, când s-a semnat Actul de fondare Rusia-NATO. Nu am primit un răspuns real. Mulți dintre pașii anunțați în conversația telefonică sunt deja, în general, cuprinsi în răspunsurile pe care le-am primit pe 26 ianuarie de la Washington și de la sediul NATO la propunerile rusești. Joseph Biden, de așteptat, în contextul situației tensionate din jurul Ucrainei, a menționat posibile sancțiuni dure anti-ruse, dar, în același timp, nu aceasta a fost problema care a fost subliniată la intrarea unei conversații destul de lungi cu liderul rus. Președintele nostru, la rândul său, a subliniat în detaliu abordările, abordările principiale ale părții ruse și a explicat de ce în acest moment este nevoie să abordăm problemele de care depinde cu adevărat securitatea națională a Rusiei. Vladimir Vladimirovici a trecut și prin istoria relațiilor dintre Statele Unite, NATO și Rusia, ceea ce a dus în cele din urmă la o situație de criză”.

Totodată, în comunicat se precizează că în cadrul discuției, președintele rus „a evidențiat linia distructivă a autorităților ucrainene de a sabota acordurile de la Minsk” și a atenționat asupra militarizării Ucrainei, pe care țările occidentale ar face-o intenționat „încurajând astfel posibile provocări din partea forțelor de securitate ucrainene atât în ​​raport cu Donbass, cât și în raport cu Crimeea”.

„Ținând cont de liniile directoare doctrinare ale Ucrainei, care proclamă direct scopul returnării Crimeei prin forță, intrarea sa ipotetică în NATO este, desigur, plină de consecințe cele mai periculoase, inclusiv o confruntare militară directă între Rusia și Alianță, asta deși Statele Unite consideră sacru articolul al cincilea al Tratatului de la Washington”.

Sâmbătă, 12 februarie, imediat după discuție, Casa Albă a emis un comunicat prin care transmite că președintele american i-a spus clar omologului său rus că SUA sunt dispuse să se implice la nivel diplomatic pentru a dezamorsa tensiunile dintre Rusia și Ucraina, dar că, dacă va fi cazul, SUA sunt la fel de bine pregătite și pentru alte scenarii, în deplină coordonare cu aliații săi din Organizația Nord-Atlantică (NATO).

„Președintele Joseph R. Biden, Jr. a vorbit astăzi cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, despre concentrarea de trupe militare de către Rusia la granițele cu Ucraina. Președintele Biden a spus clar că, dacă Rusia întreprinde o nouă invazie a Ucrainei, Statele Unite, împreună cu aliații și partenerii noștri, vor răspunde decisiv și vor impune Rusiei costuri severe. Președintele Biden a reiterat că o nouă invazie rusă în Ucraina ar produce suferințe umane pe scară largă și ar diminua poziția Rusiei. Președintele Biden i-a spus clar președintelui Putin că, deși Statele Unite rămân pregătite să se implice la nivel diplomatic, în deplină coordonare cu aliații și partenerii noștri, suntem la fel de pregătiți și pentru alte scenarii”, se spune în comunicatul președinției americane.

În ultimele zile mai multe state, printre care SUA, Marea Britanie, Japonia, Canada, Australia, Olanda, Norvegia au cerut cetățenilor lor să părăsească de urgență Ucraina în condițiile în care o invazie militară a Rusiei în Ucraina este considerată de unele surse oficiale occidentale drept „iminentă”.

De cealaltă parte, Kremlinul califică aceste informații drept „isterie”, iar președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că informațiile despre o posibilă invazie rusă nu fac altceva decât să provoace panică și că nu ajută deloc statul ucrainean. Totodată, Zelenski a făcut apel către cetățeni să nu se panicheze. „Panica în țara noastră este cel mai bun prieten al inamicului nostru”, a declarat președintele ucrainean potrivit unian.net.