Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Comunicatul Casei Albe după discuția…

Comunicatul Casei Albe după discuția telefonică de urgență a președinților Biden și Putin: „Statele Unite rămân pregătite să se implice diplomatic, dar suntem la fel de pregătiți și pentru alte scenarii”

Foto: aljazeera.com

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, au avut în seara zilei de sâmbătă, 12 februarie 2022, o discuție telefonică de urgență, la solicitarea președintelui american. Imediat după discuție, Casa Albă a emis un comunicat prin care transmite că președintele american i-a spus clar omologului său rus că SUA sunt dispuse să se implice la nivel diplomatic pentru a dezamorsa tensiunile dintre Rusia și Ucraina, dar că, dacă va fi cazul, SUA sunt la fel de bine pregătite și pentru alte scenarii, în deplină coordonare cu aliații săi din Organizația Nord-Atlantică (NATO).

„Președintele Joseph R. Biden, Jr. a vorbit astăzi cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, despre concentrarea de trupe militare de către Rusia la granițele cu Ucraina. Președintele Biden a spus clar că, dacă Rusia întreprinde o nouă invazie a Ucrainei, Statele Unite, împreună cu aliații și partenerii noștri, vor răspunde decisiv și vor impune Rusiei costuri severe. Președintele Biden a reiterat că o nouă invazie rusă în Ucraina ar produce suferințe umane pe scară largă și ar diminua poziția Rusiei. Președintele Biden i-a spus clar președintelui Putin că, deși Statele Unite rămân pregătite să se implice la nivel diplomatic, în deplină coordonare cu aliații și partenerii noștri, suntem la fel de pregătiți și pentru alte scenarii”, se spune în comunicatul președinției americane.

Pe site-ul oficial al președinției ruse, kremlin.ru, nu există deocamdată un comunicat despre rezultatul discuției telefonice Putin-Biden. În schimb, la ora 18:45, ora Moscovei, a fost plasat un comunicat despre o discuție Putin-Lukașenko (președintele belarus) despre „dezvoltarea ulterioară a cooperării bilaterale, precum și situația din jurul reacției Statelor Unite și a NATO la propunerile rusești de dezvoltare a garanțiilor juridice internaționale pe termen lung pentru securitatea Rusiei”.

În ultimele zile mai multe state, printre care SUA, Marea Britanie, Japonia, Canada, Australia, Olanda, Norvegia au cerut cetățenilor lor să părăsească de urgență Ucraina în condițiile în care o invazie militară a Rusiei în Ucraina este considerată de unele surse oficiale occidentale drept „iminentă”.

De cealaltă parte, Kremlinul califică aceste informații drept „isterie”, iar președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că informațiile despre o posibilă invazie rusă nu fac altceva decât să provoace panică și că nu ajută deloc statul ucrainean. Totodată, Zelenski a făcut apel către cetățeni să nu se panicheze. „Panica în țara noastră este cel mai bun prieten al inamicului nostru”, a declarat președintele ucrainean potrivit unian.net.