Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cel puțin 12 persoane au…

Cel puțin 12 persoane au fost ucise în timpul protestelor din Iran

Cel puțin 12 persoane au fost ucise în urma protestelor anti-guvernamentale începute de joi, 28 decembrie în Iran. Forțele de securitate au trebuit să lupte împotriva „protestelor armate” și încercărilor de preluare a stațiilor de poliție  și bazelor militare, anunță televiziunea de stat, citată de The Independent.

Autoritățile din Iran cu confirmat anterior patru decese, dar numărul acestora a crescut după ce zeci de mii de persoane s-au alăturat protestelor. Alte două persoane au fost ucise în ciocnirile de duminică seara, 31 decembrie. Sute de persoane au fost arestate la demonstrațiile din stradă.

Televiziunea de stat a raportat că unii „protestatari înarmați” au încercat să pună în mișcare instalațiile de securitate. „Unii protestatari înarmați au încercat să preia unele posturi de poliție și baze militare, dar s-au confruntat cu o rezistență serioasă din partea forțelor de securitate”, informează The Independent. Pe măsură ce demonstrațiile au continuat, Hassan Rouhani, președintele Iranului, a insistat că oamenii sunt „absolut liberi să critice,  dar violența nu este tolerată”.

„Guvernul nu va arată toleranță celor care dăunează proprietățile publice, încalcă ordinea publică și creeează neliniște în societate. Oamenii sunt absolut liberi să critice guvernul și să protesteze, dar protestele lor ar trebui să fie în așa fel încât să îmbunătățească situația din țară și viața lor”, a declarat Hassan Rouhani.

Autoritățile din Iran au suspendat temporar accesul locuitorilor la Instagram și la aplicațiile de mesagerie, utilizate pentru organizarea protestelor. Protestele inițiale au fost legate de dificultățile economice, de creșterea prețurilor la alimente și de presupusa corupție în rândul elitelor. Videoclipurile postate pe social media au arătat mesajele demonstranților care scandau: „Mullahs, aveți rușine, părăsiți țara în pace”.

Corpul Gărzilor Revoluționare din Iran (IRGC) a avertizat protestatarii anti-guvernamentali că se vor confrunta cu „pumnul de fier” al națiunii, în cazul în care vor continua tulburările politice. IRGC este o forță puternică legată de liderul suprem al țării și este dedicată păstrării sistemului islamic al țării.

Și președintele SUA, Donald Trump a comentat aceste proteste pe Twitter: „Proteste de amploare în Iran. Oamenii au înţeles în sfârşit că banii lor sunt puşi în slujba terorismului şi nu mai sunt dispuşi să rămână impasibili. Guvernul SUA urmăreşte cu atenţie orice încălcare a drepturilor omului!”, a scris Trump pe Twitter.

 

Potrivit unei investigații a jurnalistului iranian Kasra Naji pentru postul de televiziune BBC Persian TV,  s-a constatat că, în medie, iranienii au devenit în ultimii 10 ani cu 15% mai săraci. Protestele au rămas limitate la buzunarele relativ mici ale unor demonstranți de sex masculin, în mare parte, care solicită răsturnarea regimului clerical. Acestea s-au răspândit în orașe mici din întreaga țară și au potențialul de a crește.

Sursa foto: captură video / The Independent.