Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cât de mare este riscul…

Cât de mare este riscul ca situația să scape de sub control în Orientul Mijlociu? Declarațiile secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO. Foto: George Călin

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, susține că riscul ca situația din Orientul Mijlociu să se agraveze în ceva și mai semnificativ este real și face apel la reținere. Oficialul declară că Iranul și Coreea de Nord oferă deja sprijin Rusiei, „din acest motiv, trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina”. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru presa italiană.

„Condamnăm cu fermitate escaladarea iraniană cu atacuri masive asupra Israelului noaptea trecută (sâmbătă, 13 aprilie, n.red.). Cerem moderație, pentru că riscul ca situația să se agraveze în ceva și mai semnificativ este real. Trebuie să ne asigurăm că situația nu scapă de sub control. De aceea, respectăm dreptul Israelului și al oricărei țări de a se auto-apăra. A fost un atac masiv, dar trebuie să ne asigurăm că dăm dovadă de reținere și că nu punem și mai mult gaz pe foc într-o situație deja foarte tensionata”, a spus Mircea Geoană.

Întrebat ce interes ar avea Iranul și aliații săi, Rusia și China, să declanșeze un război mondial chiar acum, secretarul general adjunct al NATO a spus că „indiferent dacă vedem lucrurile diferit, nicio țară nu poate beneficia de un alt război major în Orientul Mijlociu, după un război atât de oribil și de lung în Ucraina”.

„(…) Și dacă au o relație specială cu Iranul, cred că Moscova, Beijingul și alții, ar trebui să exercite presiuni pentru a se asigura că înțeleg că este un risc foarte dăunător pentru propriile interese. Problema este foarte serioasă. Vorbind de China, de exemplu, este clar că și comerțul global le servește”, a menționat Geoană.

Războiul din Ucraina are un impact direct asupra securității europene, consideră oficialul NATO.

„Cel mai mare război este încă în Ucraina, declanșat de Rusia. Se face un sacrificiu uriaș de ambele părți. Rusia a pierdut peste 350.000 de soldați, o cifră imensă. A suferit pierderi de echipamente și pierderi economice.

Nu este rolul nostru sa facem un clasament al conflictelor, dar războiul din Ucraina are un impact direct asupra securității europene, este un război pe teritoriul european. Acesta este motivul pentru care solicităm încă o dată o de-escaladare în Orientul Mijlociu, deoarece combinația dintre un război major mai convențional în Est și, doamne ferește, ceva mai complicat în Sud va face ca situația securității europene să fie și mai dificilă.”

Recent, în cadrul unui interviu pentru ZdG, Mircea Geoană a spus că Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu s-ar implica într-un conflict militar, dacă Alianța nu ar fi atacată. Conform secretarului general adjunct, NATO „rămâne o alianță defensivă”, iar sprijinul pentru Ucraina „va continua”.