Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   BREXIT. Donald Tusk recomandă statelor…

BREXIT. Donald Tusk recomandă statelor membre să accepte amânarea datei Brexitului

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a recomandat marţi liderilor statelor membre să accepte o nouă amânare a datei retragerii Marii Britanii din UE, într-un mesaj pe Twitter, informează AFP şi dpa, potrivit Agerpres.

Recomand liderilor celor 27 de membri ai UE să accepte solicitarea britanică pentru o nouă amânare a datei retragerii (Regatului Unit) şi propun ca aceasta să fie decisă prin procedură scrisă”, fără a fi necesară convocarea unui summit, a precizat Tusk.

Primul ministru britanic, Boris Johnson, a declarat în cursul zilei de marţi că va suspenda legislaţia privind Brexitul, după ce aleşii britanici au respins în aceeaşi zi calendarul accelerat (trei zile) pentru aprobarea acordului, pe care premierul îl propusese parlamentului spre examinare.

Timpul scurt la dispoziţie pentru examinarea acordului a urmărit să impulsioneze adoptarea legislaţiei înainte ca Marea Britanie să părăsească UE pe 31 octombrie.

Parlamentul Marii Britanii va avea miercuri şi joi dezbateri asupra discursului reginei, a anunţat preşedintele Camerei Comunelor, Jacob Rees-Mogg, conform Reuters.

Johnson a trimis sâmbătă către Bruxelles o cerere nesemnată de amânare a datei Brexitului, document însoţită de o scrisoare semnată în care susţinea că nu doreşte o amânare ca urmare a angajamentului asumat anterior, de tipul totul sau nimic”, privind părăsirea de către Marea Britanie a blocului comunitar până la sfârşitul lunii acesteia.