Arabia Saudită recunoaște că jurnalistul Khashoggi a fost ucis în consulatul său din Istanbul

Arabia Saudită a recunoscut sâmbătă că jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, a cărui dispariţie pe 2 octombrie a avut un ecou global, a fost ucis în consulatul său din Istanbul, scrie Agerpres, citând AFP.  

Confirmarea morţii lui Khashoggi a fost transmisă la primele ore ale zilei de sâmbătă de către agenţia oficială de presă a Riadului, SPA. Anunţul SPA ce confirmă moartea jurnalistului în consulat a venit la puţin timp după o nouă convorbire telefonică asupra cazului Khashoggi între preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi regele Salman.

Recunoaşterea morţii sale de către Riad a venit după ce administraţia Trump a transmis vineri un nou avertisment Arabiei Saudite, evocând posibile sancţiuni dacă se dovedeşte că aceasta a fost în spatele dispariţiei jurnalistului Jamal Khashoggi.

“Discuţiile între Jamal Khashoggi şi cei cu care s-a întâlnit în consulatul regatului de la Istanbul (…) au degenerat într-o altercaţie, care a condus la decesul său”, a arătat agenţia, citând Parchetul.

Regatul a anunţat în acelaşi timp destituirea unui înalt responsabil al serviciului de informaţii saudit, Ahmad al-Assiri, şi a unui important consilier de la curtea regală, Saud al-Qahtani. Cei doi sunt colaboratori apropiaţi ai prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, asupra căruia presiunea a crescut în ultimele zile în legătură cu cazul Khashoggi, notează AFP.

“Ahamd al-Assiri, vicepreşedinte al serviciului general de informaţii, a fost demis din funcţie”, a indicat SPA, menţionând un decret regal. Riadul a anunţat de asemenea că 18 persoane au fost arestate în cadrul anchetei saudite.

Dispariţia misterioasă a lui Khashoggi, care a intrat pe 2 octombrie în consulatul din Istanbul pentru un demers administrativ şi nu a mai reapărut, a generat o criză internaţională. Regele Salman al Arabiei Saudite a ordonat crearea unei comisii ministeriale prezidate de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman pentru restructurarea serviciului saudit de informaţii şi “definirea precisă a puterilor” acestuia, a anunţat sâmbătă presa oficială.

Critic al prinţului moştenitor, Jamal Khashoggi trăia în exil în Statele Unite din 2017. Oficiali turci au afirmat că acesta a fost asasinat de un comando trimis special de Riad. Până sâmbătă dimineaţa, conducerea saudită dezminţise permanent implicarea sa în dispariţia jurnalistului.

Sursa Foto: Digi24


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Lider Moldovan

    DE CE DODON VIZITEAZĂ NUMAI DICTATORI?

    Montrul mancurt Dodon trebue să-și amâne vizitele la dictatorii de la Moscova și Istambul și să plece urgent în vizită la Riyadh (Riad) în Arabia Saudită la prinţul moştenitor Mohammed bin Salman pentru schimb de experiență. Acolo este adăvărata dictatură cu uciderea opozanților politici, dezmembrarea și dizolvarea în acid a cadavrelor lor!

    A venit timpul ca moldovenii să-și pună întrebarea, de ce președintele lor idiot, Igor Dodon umblă în vizite numai la dictatori: în Rusia la Putin, în Turcia la Erdogan, în Iran la Khamenei și Rouhani și poate pe viitor în Arabia Saudită la prinţul moştenitor Mohammed bin Salman?

    **

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *