Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Apartament de 77 metri pătrați…

Apartament de 77 metri pătrați vs vila de lux de la granița cu Finlanda. Ce avere declară liderul de la Kremlin

Sursa foto: Profimedia Images

Comisia Electorală Centrală din Rusia a publicat declarația de avere a lui Vladimir Putin, a cărei candidatură a fost înregistrată pentru prezidențialele din luna martie. Timp de șase ani, din 2017 până în 2022, Putin declară că a câștigat 67 591 875 de ruble (circa 697 178 de euro, n.red.), care include veniturile din salariul pentru funcția de președinte, veniturile din depozite în bănci, valori mobiliare, pensii și din vânzarea de proprietăți, notează Meduza.

În declarația lui Putin, la fel ca în 2018, când a raportat-o ultima dată la Comisia Electorală Centrală, se spune că acesta deține un apartament de 77 de metri pătrați în Sankt Petersburg și un garaj cu o suprafață de 18 metri pătrați. Lista vehiculelor pe care le-ar deține rămâne, de asemenea, neschimbată: două GAZ M21 fabricate în 1960 și 1965, un VAZ 2121 din 2009 și o remorcă Skif din 1987. La fel ca și înainte, Putin declară 230 de acțiuni la Banca din Sankt Petersburg.

În șase ani, numărul de conturi bancare înregistrate pe numele lui Putin a scăzut de la 13 la 10. Cu toate acestea, suma economiilor de pe acestea a crescut de aproape patru ori – până la 54,4 milioane de ruble, mai notează sursa citată.

Alexandra Suvorova, o purtătoare de cuvânt a campaniei lui Vladimir Putin, a declarat pentru Kommersant că suma veniturilor sale pe parcursul a șase ani este formată în principal din salariul obținut din funcția de președinte și că în 2017, el a vândut un teren în regiunea Moscovei.

„Mărimea economiilor candidatului este proporțională cu veniturile sale. Trebuie luat în considerare faptul că poziția de președinte rus presupune să fie pe ajutorul social al statului, ceea ce permite economisirea banilor”, a declarat Suvorova.

Recent, o organizație de investigații din Rusia a dezvăluit că Putin și-a construit un vast domeniu imobiliar cu bideuri care costă 8.000 de lire sterline fiecare, cu o cascadă și un sistem de apărare aeriană la mai puțin de 30 de kilometri de granița Rusiei cu Finlanda. Complexul secret este ascuns adânc în pădurile din regiunea nordică Carelia. Acesta este protejat non-stop, fiind instalate garduri de sârmă ghimpată, scrie telegraph.co.

În ianuarie 2022, echipa criticului Kremlinului, Alexei Navalnîi, a publicat sute de fotografii cu palatul de pe malul rusesc al Mării Negre atribuit lui Vladimir Putin, la un an după investigația „Un castel pentru Putin”, realizată de Fundația Anticorupție a opozantului rus, care se referă inclusiv și la „femeile lui Putin”, averile și veniturile acestora. Aliații lui Navalnîi au publicat 479 de fotografii cu palatul atribuit lui Putin, care ar valora peste un miliard de dolari.

Cea mai scumpă vilă din lume se construiește de 15 ani și ar avea o suprafață de peste 17 mii de metri pătrați și ar fi fost evaluată la 100 de miliarde de ruble rusești sau un miliard de dolari. Navalnîi declarase anterior că palatul și terenul au garduri de securitate, un port, o biserică, „un punct de control de frontieră”, o cramă, un teatru, o sală de sport, o piscină, și un patinoar. La acea vreme, Kremlinul a negat că ar deține o asemenea construcție. 

Alegerile prezidențiale din Rusia sunt programate pentru 15-17 martie 2024. Vladimir Putin a decis să candideze pentru un al cincilea mandat. Comisia Electorală Centrală din Rusia l-a înregistrat pe Putin în calitate de candidat pe 29 ianuarie, după ce au fost depuse semnături în sprijinul său.