Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ambasadorul SUA, privind tentativele Rusiei…

Ambasadorul SUA, privind tentativele Rusiei de a destabiliza R. Moldova: „Statele Unite își mențin convingerea în abilitățile prezentului Guvern de a-și respecta promisiunile și de a aborda eficient aceste amenințări”

Ambasadorul SUA în R. Moldova a venit cu o declarație vineri, 10 martie, cu privire la tentativele Rusiei de a destabiliza R. Moldova, în contextul anunțului făcut de Casa Albă. Acesta a spus că Statele Unite își mențin convingerea „în abilitățile prezentului Guvern de a-și respecta promisiunile și de a aborda eficient aceste amenințări”.

Kent D. Logsdon a mai afirmat că este conștient că aceste informații sunt îngrijorătoare, „deși nu neapărat surprinzătoare pentru mulți cetățeni ai Moldovei, martori, de câteva zeci de ani încoace, ai influenței maligne a Rusiei aici”.

„După cum am spus din momentul lansării de către Rusia a invaziei sale brutale și neprovocate în Ucraina, noi nu vedem indicii ale vreunei amenințări militare imediate la adresa Republicii Moldova”, a subliniat ambasadorul Logsdon.

Oficialul a menționat că Statele Unite respectă suveranitatea R. Moldova, integritatea sa teritorială și neutralitatea sa constituțională. De asemenea, „respectă alegerea de către poporul R. Moldova a unui Guvern devotat reformelor și integrării Europene”.

„Statele Unite își mențin convingerea în abilitățile prezentului Guvern de a-și respecta promisiunile și de a aborda eficient aceste amenințări. Poporul R. Moldova, oamenii de afaceri din Moldova și investitorii internaționali trebuie să-și mențină la rândul lor încrederea că Guvernul R. Moldova este bine-poziționat să implementeze reformele semnificative necesare pentru dezvoltarea economică a țării și pentru apărarea acesteia contra forțelor externe cărora nu le convine succesul R. Moldova. 

Din nou, după cum a menționat mai devreme Casa Albă, Statele Unite sprijină amplu reformele politice, economice și anticorupție ale R. Moldova precum și aprofundarea integrării europene a acesteia. Poporul R. Moldova a demonstrat clar că aspiră spre un viitor luminos. Noi vom fi alături de R. Moldova la fiecare etapă a acestui proces”, se mai menționează în declarația diplomatului.

Conform declarației Casei Albe, Statele Unite consideră că Rusia urmărește posibilitatea vulnerabilizării Guvernului R. Moldova, cu scopul probabil al unei eventuale instaurări la Chișinău a unei administrații mai prietenoase Federației Ruse.

Coordonatorul Consiliului de Securitate Națională pentru comunicare strategică al SUA, John Kirby, a declarat vineri, 10 martie, că Statele Unite ale Americii nu văd în acest moment nicio amenințare militară iminentă la adresa R. Moldova. Totuși, acestea consideră că Federația Rusă încearcă să submineze Guvernul de la Chișinău.

Oficialul american susține că proteste care sunt organizate la Chișinău ar fi sprijinite de Federația Rusă pentru a aduce o „guvernare mai pro-rusă în capitală”.