Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Alexei Navalnîi a fost decorat…

Alexei Navalnîi a fost decorat post-mortem cu Premiul Dresda pentru Pace

Sursa foto: NEXTA

Fostul opozant rus Alexei Navalnîi a fost decorat post-mortem cu Premiul Dresda pentru Pace. Ceremonia de decernare a premiului va avea loc la Dresda pe 12 mai. Premiul va fi înmânat soției politicianului, Iulia Navalnaia, notează Meduza.

Această distincție este acordată persoanelor care au adus o contribuție remarcabilă la pace și la promovarea înțelegerii internaționale.

Premiul pentru pace de la Dresda este acordat din 2010. Printre laureații săi se numără doi ruși – fostul președinte Mihail Gorbaciov (în 2010) și ofițerul militar Stanislav Petrov (în 2015), care în 1983 a prevenit un potențial conflict nuclear între URSS și Statele Unite.

Parlamentul European i-a acordat lui Navalnîi Premiul Andrei Saharov pentru libertatea de gândire, principala distincție a UE în domeniul drepturilor omului, în octombrie 2021. Fostul opozant rus a primit, de asemenea, Premiul american pentru curaj civic, Premiul pentru curaj al Forumului pentru drepturile omului de la Geneva, Premiul pentru libertatea de exprimare al Forumului pentru libertate și alte premii pentru promovarea valorilor democratice și a angajamentului civic.

Alexei Navalnîi a murit într-o colonie din orașul Kharp din districtul autonom Iamalia-Neneția la 16 februarie. Asociații politicianului au acuzat de mai multe ori că Navalnîi a fost omorât.