Alegeri în Italia: italienii au votat ieri pentru forţele de dreapta şi cele antisistem

Italienii au fost chemaţi duminică, 4 martie, la urne pentru a-i alege pe cei 630 de membri ai Camerei Deputaţilor şi pe cei 315 ai Senatului. Mişcarea 5 Stele, partid populist şi antisistem, e marele câştigător al alegerilor parlamentare din Italia, transmite DIGI24. Voturile primite, însă, nu sunt suficiente pentru formarea guvernului. Deocamdată, pare să aibă întâietate, coaliţia de dreapta formată sub conducerea lui Silvio Berlusconi care va avea, cumulat, cele mai multe mandate în legislativ, dar nu şi majoritatea. Forţele de stânga, conduse de Partidul Democrat, aflat la guvernare, a obţinut un scor modest. 

Dat fiind tabloul rezultat, formarea unei coaliţii de guvernare va fi dificilă. Aşadar o situaţie incertă la Roma, care ar putea deveni chiar periculoasă. Asta, în cazul în care coaliția lui Silvio Berlusconi s-ar destrăma, iar Liga Nordului, partid de extremă-dreapta, s-ar alia cu Mișcarea 5 stele. Atunci s-ar obține majoritatea, iar Italia ar deveni a doua țară din Uniunea Europeană, în decurs de câteva luni (după Austria), care ar aduce extrema-dreaptă la guvernare.

Scrutinul parlamentar din Italia s-a încheiat duminică la ora locală 23:00, exit-poll-urile indicând o victorie a Mişcării 5 Stele, cu 29 – 32 % din voturi. Partidul Democrat este pe locul al doilea, 20 -23 % din voturile exprimate, iar Forza Italia e pe locul trei, cu 13 – 16% din voturi.

Parlamentul se va întâlni pentru prima dată pe 23 martie și discuțiile oficiale privind formarea unui guvern nu vor începe decât la începutul lui aprilie, transmite Euronews.

Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene din 2016, Italia este al doilea stat, după Rusia, în care se află cei mai mulți cetățeni moldoveni – 142 266.

 

Foto antet: debatingeurope.eu

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *