Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Agenția Europeană pentru Medicamente evaluează…

Agenția Europeană pentru Medicamente evaluează datele privind doza de rapel de vaccin COVID-19 Janssen

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a început să evalueze o cerere pentru utilizarea unei doze de rapel de vaccin COVID-19 Janssen care să fie administrată la cel puțin două luni după prima doză persoanelor cu vârsta de 18 ani și peste. 

Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al EMA va efectua o evaluare accelerată a datelor transmise de compania care comercializează vaccinul. Aceste date includ rezultate de la peste 14 mii de adulți care au primit o a doua doză de vaccin COVID-19 Janssen sau placebo (un tratament inactiv) la două luni după doza inițială. 

Vaccinul Janssen este un vaccin pentru prevenirea COVID-19. În prezent este autorizat pentru utilizare la persoanele cu vârsta de 18 ani și peste, vaccinarea primară constând într-o singură doză. 

Vaccinul este alcătuit dintr-un alt virus (din familia adenovirusurilor) care a fost modificat pentru a conține gena pentru producerea unei proteine ​​din SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19. Vaccinul COVID-19 Janssen nu conține virusul în sine și nu poate provoca COVID-19. Vaccinul funcționează prin pregătirea organismului pentru a se apăra de SARS-CoV-2. 

Până în prezent, Comisia Europeană a acordat autorizații de introducere condiționată pe piață pentru 4 vaccinuri (cele dezvoltate de BioNTech și Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Janssen Pharmaceutica NV), după ce siguranța și eficacitatea lor au fost evaluate pozitiv de către EMA. Alte câteva vaccinuri se află în stadii diferite de evaluare.