Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   A fost dezvăluită adevărata identitate…

A fost dezvăluită adevărata identitate a celui de-al doilea suspect în cazul Skripal

Site-ul de jurnalism de investigaţie britanic Bellingcat, a publicat luni, 8 octombrie, identitatea celui de-al doilea suspect de otrăvirile cu agent neurotoxic la Salisbury. 

Același site de investigații l-a identificat, luna trecută, și pe bărbatul prezentat drept Ruslan Boşirov, care ar fi de fapt colonelul Anatoli Cepiga.

Jurnaliștii de la Bellingcat scriu că cel de-al doilea suspect, care a călătorit în Salisbury sub numele Alexander Petrov, este de fapt Alexander Yevgenyevich Mishkin, un medic cu pregătire militară care face parte din GRU – serviciul militar rus de informaţii.

Procesul de identificare al lui Bellingcat a inclus mai multe surse deschise, mărturii de la persoane familiarizate cu persoana respectivă, precum și copii ale documentelor de identificare personală, inclusiv o copie scanată a pașaportului său.

Alexander Mishkin s-a născut pe 13.07.1979 în satul Loyga, în districtul Arhangelsk din Rusia de Nord-Est. A studiat și a absolvit una dintre Academiile Militare de Medicină din Elită ale Rusiei și a fost instruit ca medic militar pentru forțele armate navale rusești. În timpul studiilor sale medicale, Mishkin a fost recrutat de GRU, unde și-a primit identitatea sub acoperire – inclusiv o a doua identitate națională și pașaportul de călătorie – sub numele de Alexander Petrov.

În perioada 2011-2018, Alexander Mishkin a călătorit foarte des cu noua identitate. De asemenea, a călătorit de câteva ori în Ucraina și în Transnistria.

Spre deosebire de cazul lui Anatoli Cepiga, identitatea de acoperire a lui Petrov a păstrat majoritatea caracteristicilor biografice ale autenticului Mishkin – cum ar fi data exactă a nașterii, primul și numele patronimic și numele părinților săi, scrie Bellingcat.

Bellingcat va publica marți, 9 octombrie, raportul complet cu privire la modul în care cel de-al doilea suspect a fost identificat, dar și interviuri ale unor martori.

Fostul dublu agent rus Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost otrăviţi cu noviciok în orașul Salisbury din Marea Britanie. Cei doi au fost găsiți fără cunoștință lângă un restaurant din oraș, în ziua de 4 martie 2018, iar ulterior au fost internați în spital în stare critică.

Guvernul britanic i-a acuzat pe cetăţenii ruşi Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov de acest atac. Londra susţine că sunt agenţi sub acoperire ai serviciilor militare ruse de informaţii – GRU. Rusia a negat mereu acuzaţiile, iar preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că suspecţii sunt civili. Recent, cei doi au apărut la televiziunea rusă de stat şi au spus că au vizitat, ca turişti, Catedrala din Salisbury.