33 de ani de la cea mai mare catastrofă atomică din lume. Cum arată Cernobîl după dezastrul nuclear

Astăzi, 26 aprilie, se implinesc 33 de ani de la cea mai mare catastrofă atomică din lume – explozia de la centrala Cernobîl. Accidentul s-a soldat cu 167.653 de morţi, dintre care 2.929 au fost lichidatori care încercau să stingă incendiul şi să reducă impactul exploziei.

Explozia s-a produs pe 26 aprilie 1986, la ora 01:23 noaptea, când echipa de serviciu efectua, la blocul energetic numărul patru, dat în exploatare cu doi ani în urmă, un experiment. Învelișul reactorului 4 a luat foc, iar produsele radioactive au fost aruncate în atmosferă. 

În urma exploziei, un nor de precipitații radioactive s-a îndreptat spre părțile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei și părțile estice ale Americii de Nord. Suprafețe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate.

După accidentul de la Cernobîl, din zonele afectate au fost evacuate 116.000 de persoane, iar alte 230.000 au fost strămutate din zona infectată. Accidentul s-a soldat cu 167.653 de morţi, dintre care 2.929 au fost lichidatori care încercau să stingă incendiul şi să reducă impactul exploziei. 

Totodată, 83% dintre victimele dezastrului de la Cernobîl continuă să sufere de diferite boli. Potrivit experţilor, au fost expuse pericolului radioactiv nu doar Ucraina, Belarusul şi Rusia, ci și alte 14 țări europene.

Cum arată Cernobîl la 33 de ani de la explozie

Un fotograf olandez a realizat o serie de fotografii în Ucraina, la Cernobîl, locul fostei centrale nucleare. Cadrele surprinse de fotograful Erwin Zwaan arată modul în care natura își revendică drepturile în orașul abandonat în urmă cu 33 de ani. 

În imagini se pot vedea măști de gaze abandonate în case și păpuși și jucări lăsate în urmă de copii, alături de vegetația care crește în orice loc găsește puțin pământ, scrie dailymail.co.uk.

Vina pentru reactorul explodat, pentru moartea a 30 de oameni şi o pagubă de 2 miliarde de  ruble a fost atribuită exclusiv personalului operativ şi conducerii centralei. Fostul director al unităţii, Viktor Briuhanov, a primit 10 ani de închisoare. Împreună cu el au fost condamnaţi alţi cinci subalterni, care au primit între 10 si 12 ani de detenţie.

Foto: dailymail.co.uk

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *