Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   11 ani de la tsunami-ul…

11 ani de la tsunami-ul devastator din Asia de Sud-Est care a ucis peste 230.000 de persoane

Locuitorii provinciei Aceh din vestul Indoneziei au organizat sâmbătă ceremonii de comemorare în memoria victimelor tsunami-ului devastator din urmă cu 11 ani, care a ucis peste 165.000 de persoane doar în această provincie, relatează DPA.

Manifestări similare au avut loc și în India, Thailanda, Malaezia, Sri Lanka și în alte țări cu ieșire la Oceanul Indian, unde tsunami-ul din 26 decembrie 2004, declanșat de un cutremur cu magnitudinea de 9,1 grade în Oceanul Indian, a provocat moarte și distrugeri.

În total, circa 230.000 de persoane și-au pierdut viața în urma tsunami-ului, considerat una dintre cele mai mari catastrofe naturale înregistrate până în prezent.

Guvernatorul provinciei Aceh, Zaini Abdullah, și alți oficiali regionali au vizitat un mormânt comun al victimelor tsunami-ului și au participat la o ceremonie religioasă în memoria acestora, desfășurată într-o moschee.

„Pescarii au fost sfătuiți să nu meargă în larg timp de două zile, în amintirea victimelor”, a declarat Miftah Cut Adek, un lider al comunității locale, citat de site-ul de știri Detik.com.

Pescarii au rămas pe uscat sâmbătă și în India, în semn de respect pentru victimele dezastrului în care și-au pierdut viața peste 12.400 de persoane în statele indiene Tamil Nadu, Kerala și Andhra Pradesh, și în Insulele Andaman și Nicobar.

De asemenea, în provinciile cu ieșire la mare din sud-vestul Thailandei au avut loc ceremonii de comemorare pentru cele 5.000-8.000 de persoane ucise în aceste zone de tsunami-ul din 2004. Multe rude din străinătate care și-au pierdut apropiații în urma catastrofei de acum 11 ani au călătorit în Thailanda pentru a participa la ceremonii.

Foto: wikipedia.org