Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Zece mii de tone de…

Zece mii de tone de păcură, eliberate din rezervele de stat, cu titlu de împrumut, către S.A. „Termoelectrica”

Agenţia Rezerve Materiale (ARM) a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) va elibera zece mii de tone de păcură din rezervele de stat, cu titlu de împrumut, către S.A. „Termoelectrica”. Proiectul a fost votat miercuri, 30 noiembrie, în cadrul ședinței de Guvern. 

„Arderea păcurii eliberate va permite continuarea livrării energiei electrice și termice către populație și instituțiile importante cu caracter social (grădinițe, spitale, școli), în condițiile situației de criză pe piața energetică și diminuării livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova”, se arată într-un comunicat al Executivului.

Potrivit proiectului, având în vedere că păcura va fi eliberată cu titlu de împrumut, S.A. „Termoelectrica” se obligă să restituie în rezervele de stat cantitatea de păcură eliberată, în aceeași cantitate și cu aceiași indici calitativi, „indiferent de oscilarea prețurilor”, până la data de 1 iulie 2023.

Totodată, se stabilește scutirea Agenției Rezerve Materiale de plata cheltuielilor pentru recepționarea și eliberarea păcurii primite/procurate în rezervele de stat și/sau ca ajutoare umanitare de către S.A. „Termoelectrica”.

„Această prevedere este absolut necesară, deoarece S.A. „Termoelectrica” este unicul beneficiar de păcură din rezervele de stat, în perioada 2021-2022 fiindu-i eliberate cu titlu de deblocare (fără restituire) o cantitate impunătoare de păcură (24500 tone din rezervele de stat și 16250 tone ajutorul umanitar care se afla la evidența ARM). În pofida eliberărilor „gratuite” în favoarea S.A. „Termoelectrica”, la recepționarea și eliberarea păcurii primite/procurate în rezervele de stat și/sau ca ajutoare umanitare, agentul economic solicită de fiecare dată de la Agenția Rezerve Materiale plata pentru serviciile de recepționare, neluându-se în calcul că păcura, de fapt, este stocată pentru a fi utilizată tot de către S.A. „Termoelectrica”. Prin urmare, pentru serviciile respective Agenția Rezerve Materiale achită către S.A. „Termoelectrica” mijloace financiare din bugetul de stat, fapt care necesită a fi evitat nu doar pe perioada stării de urgență, dar în permanență, reieșind din caracterul strategic al domeniului rezervelor de stat și de faptul că S.A. „Termoelectrica” beneficiază gratuit de păcură din rezervele de stat”, se menționează în nota informativă a proiectului hotărârii de Guvern.

subiect-08-nu-824-mai-2022 by Ziarul de Gardă on Scribd